Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 100.000 de civili, evacuaţi din Ghouta. Assad şi ruşii continuă ofensiva

Enclava rebelă e la un pas să cadă în mâinile regimului al-Assad.

Mai mult de 105.000 de civili au părăsit în aceste zile ultimele teritorii controlate de rebeli în enclava siriană Ghouta de Est, în apropiere de Damasc, aflată la un pas de a fi recucerită de forţele guvernamentale, în urma ofensivei lansate la 18 ianuarie, a anunţat sâmbătă agenţia oficială siriană Sana, citată de AFP.

Televiziunea de stat a precizat că această cifră corespunde numărului de civili care au fost evacuaţi, în valuri succesive, pe coridoarele umanitare instituite de autorităţi, şi care au ajuns în zonele controlate de regim.

Şi Ministerul rus al Apărării a comunicat sâmbătă, citat de agenţia RIA, preluată de Reuters, că peste 105.000 de civili au părăsit enclava, printre care 700 în cursul acestei zile.

În Ghouta de Est locuiau în jur de 400.000 de persoane înainte de debutul ofensivei.

Citește și
bashar al-assad, siria, ghouta de est
Bashar al-Assad se laudă cu ofensiva din Ghouta. Conduce prin teritoriul recâștigat

Regimul sirian controlează de acum 90% din ultimul fief rebel de la porţile Damascului, în Ghouta de Est, după mai bine de o lună de bombardamente sângeroase şi semnarea cu două grupări insurgente a unor acorduri de evacuare.

Harasta, una din cele trei enclave insurgente ce rezistau în Ghouta orientală, este "golită" de rebeli, a anunţat vineri seara televiziunea de stat de la Damasc, după plecarea în două zile a peste 4.000 de persoane, dintre care 1.400 de combatanţi ai grupării salafiste Ahrar al-Sham, care au acceptat să se îndrepte spre provincia Idleb (nord-vest), aflată în afara controlului regimului.

Regimul sirian şi aliatul său rus, aplicând o strategie ce a alternat bombardamente intensive, lupte la sol şi negocieri, sunt astfel pe punctul de a reuşi recucerirea Ghoutei de Est, de la periferia Damascului, care a fost una din primele zone unde au avut loc manifestaţii antiregim în 2011.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult