Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Pas decisiv” în negocierile pentru Brexit. UE și UK au convenit asupra perioadei de tranziție

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit asupra termenilor referitori la perioada de tranziţie post-Brexit, a declarat luni negociatorul-şef pentru Brexit Michel Barnier.

„Perioada de tranziţie cerută de Regatul Unit va fi un interval de timp foarte util pentru administraţia şi afacerile din Marea Britanie să se pregătească de viitor", a menţionat Barnier.

Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la o înțelegere privind perioada de tranziție, după ce a făcut o serie de concesii Bruxelles-ului, scriu BBC News și The Guardian. Potrivit ministrului pentru Brexit, acordul reprezintă „un pas decisiv”.

Înțelegerea vine după câteva zile de negocieri intense. Astfel, ministrul pentru Brexit, David Davis, a precizat că înțelegerea privind perioada de tranziție de 21 de luni, care va lua sfârșit în 31 decembrie 2020, este una „semnificativă”, întrucât le va oferi cetățenilor și mediului de afaceri stabilitatea dorită.

Astfel, Marea Britanie va beneficia „timp de aproape cei doi ani pe care i-a solicitat” la accesul la piața unică, dar își va pierde abilitatea de a lua decizii la nivel instituțional.

Citește și
Jean Claude Juncker
Jean-Claude Juncker, mesaj pentru Marea Britanie: „Theresa May trebuie să fie mai clară”

Cu toate acestea, Guvernul britanic trebuie să accepte înfrângerea în ceea ce privește o serie de solicitări, cum ar fi cea care prevedea ca cetățenii europeni care ajung în Marea Britanie în perioada de tranziție să fie tratați diferit față de cei ajunși în perioada în care Regatul făcea parte din blocul comunitar.

„Cetățenii britanici și cetățenii europeni ale celor 27 de state, care vor ajunge pe teritoriul britanic în perioada de tranziție vor beneficia de aceleași drepturi și garanții precum cei care au ajuns înainte de Brexit”, a spus negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, într-o conferință comună de presă.

La rândul său, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a completat: „Stați fără grijă, atât Regatul Unit, cât și Uniunea Europeană sunt dedicate complet angajamentelor luate”, a mai spus el, referitor la Iralanda de Nord.

Și premierul britanic Theresa May a reacționat, precizând că înțelegerea dă dovadă de „bunăvoință de ambele părți”.

„Multă muncă a dus la stabilirea acordului privind perioada de tranziție care începe în luna martie a anului viitor, după ce Regatul va părăsi Marea Britanie. Vrem un parteneriat economic puternic cu UE în viitor”, a mai spus șefa Executivului britanic.

Perioada de tranziţie de după ieşirea Marii Britanii din UE - prevăzută pentru martie 2019 - este menită să le asigure un cadru cert companiilor şi cetăţenilor şi să permită Regatului Unit instalarea de mecanisme post-Brexit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult