Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ofensiva din Gaza va dura cel puțin până la sfârșitul anului, spune un oficial israelian de rang înalt

Consilierul israelian pentru securitate națională a declarat miercuri că se așteaptă ca operațiunile militare din Gaza să continue cel puțin până la sfârșitul anului.

Afirmațiile par să respingă ideea că războiul s-ar putea încheia după ofensiva militară împotriva Hamas la Rafah, scrie New York Times.

„Ne așteptăm la încă șapte luni de luptă pentru a ne consolida realizările și a realiza ceea ce definim ca fiind distrugerea capacităților militare și de guvernare ale Hamas și Jihadului Islamic”, a declarat Tzachi Hanegbi, consilierul pentru securitate națională, într-un interviu radio pentru Kan radiodifuzorul public israelian.

Armata israeliană a mai spus miercuri că a preluat „controlul operațional” asupra unei benzi tampon de-a lungul marginii de sud a Gazei pentru a preveni contrabanda transfrontalieră cu Egiptul, care ar permite rearmarea Hamasului și a altor grupuri militante palestiniene.

Premierul Benjamin Netanyahu a spus în repetate rânduri că controlul coridorului este esențial pentru securitatea israeliană în Gaza postbelică.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că zona era „tubul de oxigen al Hamas” și a fost folosită de grupul armat palestinian pentru „introducerea în mod regulat de muniție în teritoriul Gaza”.

El a spus că Hamas a construit și tuneluri lângă granița cu Egiptul, calculând că Israelul nu va îndrăzni să lovească atât de aproape de teritoriul egiptean.

În ultimele luni, oficialii israelieni ai apărării au spus publicului să se aștepte la o campanie prelungită în Gaza, deși una care ar progresa în faze către lupte de intensitate redusă.

Totuși, evaluarea lui Hanegbi cu privire la cel puțin alte șapte luni de operațiuni militare părea să fie în contradicție cu previziunile anterioare ale lui Netanyahu, care a declarat în aprilie că țara este „în pragul victoriei” în războiul său împotriva Hamas.

Marți, armata israeliană a declarat că desfășoară un număr nedezvăluit de trupe suplimentare în Rafah, unde soldații sunt angajați în lupte cu Hamas.

Oficialii israelieni au descris operațiunile de acolo ca fiind „limitate și localizate”, dar imaginile din satelit cu mișcările trupelor și rapoartele locuitorilor despre bombardamente în creștere sugerează o operațiune mai semnificativă.

Israelul se confruntă cu o presiune internațională în creștere pentru a-și înceta campania și a ajunge la un acord de încetare a focului cu Hamas, care ar include eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult