Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care televiziunea iraniană a transmis toată ziua imagini cu oameni liniștiți la piață, după atacul Israelului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Israelul și aliații săi sunt cu ochii pe Iran, care analizează dacă să răspundă sau nu la atacul israelian de vineri noapte.  

Patru soldați iranieni au murit în urma loviturilor care au vizat unități de producere a rachetelor balistice și alte ținte militare de lângă capitală și din vestul țării.

În primele reacții, Guvernul și Armata de la Teheran au vorbit despre „datoria” Iranului de a se apăra.

Însă au contrabalansat amenințarea cu declarații despre importanța securității regionale și a obținerii unei încetări a focului în Fâșia Gaza și în Liban.

Armata israeliană a dat publicității înregistrari video cu avioanele de luptă care se pregăteau să lanseze atacurile „de precizie” asupra Iranului.

Citește și
rachete balistice
Diplomaţia rusă, îngrijorată de o „escaladare explozivă” după loviturile israeliene în Iran

Potrivit presei din Israel, printre cele 20 de ținte vizate s-ar fi aflat cel puțin patru sisteme antirachetă care protejau Teheranul și alte obiective de importanță strategică.

Israelul ar fi lovit și o fabrică de drone, dar și situri esențiale pentru programul balistic iranian. Raidurile au venit drept răspuns la atacul cu rachete pus la cale de Iran la inceputul lunii.

Matthew Chance, corespondent CNN: „Oficialii israelieni din domeniul apărării spun că atacul a degradat în mod fundamental capacitatea Iranului de a ataca Israelul și a redus abilitatea iranienilor de a contracara noi atacuri aeriene ale Israelului, dacă acestea vor fi considerate necesare în viitor”.

Teheranul a anunțat că atacul israelian a fost respins și că loviturile s-au soldat cu daune nesemnificative. Iar televiziunea iraniană a transmis sâmbătă, întreaga zi, imagini cu iranieni care își văd netulburați de viață.

„În urma intervenției rapide a apărării aeriene, au fost provocate daune limitate și de mic impact. Câteva sisteme radar au fost avariate. Unele au fost reparate imediat, iar altele sunt în curs de restaurare”.

Analiștii occidentali vin însă cu o altă viziune.

Iranul pare a sugera că nu va răspunde după atacul Israelului

Cedric Leighton, analist militar: „Avioanele israeliene au reușit să treacă de scutul antiaerian al Iranului fără dificultăți prea mari. (Israelul) le-a demonstrat iranienilor că apărarea lor nu e impenetrabilă, că pot fi atacați oricând dorește Israelul”.

Conform presei israeliene, responsabilii de la Ierusalim au avertizat Teheranul, printr-un stat terț, că va urma un atac. Și Washingtonul a fost notificat. Președintele Joe Biden și-a exprimat speranța că ciclul de represalii armate se va încheia.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Pare că israelienii au vizat doar ținte militare. Sper că lucrurile se termină aici”.

În una dintre primele reacții după atacul israelian, ministrul de Externe de la Teheran a anunțat că țara sa are dreptul și chiar datoria de a se apăra.

Însă, în aceeași declarație, oficialul a recunoscut - într-o notă socotită împăciuitoare - responsabilitatea Iranului cu privire la pacea și securitatea regională.

La rândul său, armata iraniană a transmis un comunicat în care subliniază că obținerea păcii în Fâșia Gaza și în Liban este mai importantă decât orice ripostă militară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult