Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mauritius, în alertă maximă la trecerea ciclonului Belal. A fost confirmat un deces

Republica Mauritius a fost plasată în alertă maximă marţi, după trecerea ciclonului Belal, care a măturat mica ţară insulară din Oceanul Indian unde a adus ploi torenţiale şi vânt puternic şi a provocat cel puţin un deces şi pagube extinse.

Nivelul de alertă pe insula cu 1,3 milioane de locuitori a fost ridicat la 4, nivelul maxim, în urma trecerii ciclonului Belal, care lovise anterior Reunion şi lăsase în urmă un mort, scrie AFP, citată de Agerpres.

Guvernul a ordonat tuturor locuitorilor rămână în case, însă serviciul meteorologic a anunţat că furtuna se îndreaptă în prezent spre est, îndepărtându-se de naţiunea insulară.

În Mauritius, mii de persoane au rămas fără electricitate şi numeroase maşini au fost scufundate.

Insula a fost lovită luni de ploi torenţiale şi de vânt cu viteze de peste 100 de kilometri la oră.

Citește și
Furtuna
Cod roşu de ciclon în insula Reunion. Recomandările autorităților pentru populație

În capitala Port Louis, numeroase maşini au rămas blocate, inundate până la capotă, iar unele dintre ele au fost luate de ape.

Aeroportul Internaţional Sir Seewoosagur Ramgoolam şi-a anunţat închiderea „de la 16:30 (ora locală, 12:30 GMT) până la o noi notificări”.

Cadavrul unui motociclist, victimă a unui accident rutier, a fost găsit pe o autostradă inundată, a anunţat poliţia.

Premierul Pravind Kumar Jugnauth a confirmat un deces, într-o declaraţie transmisă luni la televiziunea naţională.

Oficialul a criticat Serviciul de Meteorologie din Mauritius (MMS) şi a anunţat că directorul acestuia şi-a prezentat demisia.

„Trebuie să recunosc că ţara a trecut prin vremuri dificile din cauza ciclonului Belal”, a declarat el, adăugând că este „surprins că sosirea ploilor abundente nu a fost anticipată de serviciile meteorologice”. „Împărtăşesc furia multor locuitori din Mauritius. Cei responsabili vor trebui să-şi asume responsabilitatea”, a spus premierul.

Ciclonul Belal se află la aproximativ 150 de kilometri sud-sud-est de Mauritius şi se deplasează spre est cu o viteză de aproximativ 15 kilometri la oră, potrivit MMS.

Insulă turistică populară pentru plajele sale cu nisip alb şi ape cristaline, Mauritius a fost lovită în februarie 2023 de ploile abundente şi vânturile violente provocate de ciclonul Freddy, care a devastat sud-estul Africii, provocând distrugeri în special în Malawi, Mozambic şi Madagascar.

Circa zece furtuni sau cicloane traversează sud-vestul Oceanului Indian în fiecare an în timpul sezonului cicloanelor, din noiembrie până în aprilie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult