Summit la Bruxelles. Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Există un progres, dar este lent
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Pentru noi, veștile nu sunt încurajatoare. Mai avem de așteptat până când vom putea circulă fără controale în interiorul Uniunii.
Țara noastră a făcut un progres în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, dar este unul "lent". Este declarația președintelui Klaus Iohannis, aflat, de asemenea, la Bruxelles.
Aderarea Romaniei la Schengen nu se discută, oficial, zilele acestea, în Consiliul European. Dar președintele Iohannis a declarat la Bruxelles că, informal, se poartă discutii despre acest subiect, pe mai multe planuri, între liderii Uniunii Europene, inclusiv între statele care ne sprijină în acest demers.
Președintele a subliniat că, dacă România nu intră în Schengen, nu este doar eșecul nostru, ci al intregii Uniuni Europene.
Decizia aderării României la Schengen poate fi luată doar în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, pe scurt JAI, format din miniștrii de resort. La ultima reuniune, care a avut loc în decembrie anul trecut, România nu a primit vot favorabil din partea Austriei.
Klaus Iohannis, președintele României: "Nu va apărea această chestiune oficial pe agenda JAI până când nu avem un nivel de înțelegere suficient care să și permită o rezolvare pozitivă. Aici, nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată, și încă o dată, și încă o dată și să tot primim răspunsuri negative.”
Președintele Klaus Iohannis a făcut declarația la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Șefii de stat sau de guvern stau la aceeași masă și discută chestiuni legate de securitatea și economia Uniunii Europene.
Întalnirea a inceput cu un pranz împreună cu secretarul general al NATO, care a facut declarații alaturi de presedintele Consiliului European.
Charles Michel, președintele Consiliului European: "NATO și Uniunea Europeană împărtășesc aceleași valori, cooperează strâns. Aliați puternici construiesc alianțe puternice."
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: "Acest parteneriat este atât de important astăzi, când avem un război în toată regulă în Europa, războiul din Ucraina, și mulțumesc pentru suportul pe care l-ați acordat Ucrainei."
De altfel, Ucraina rămâne în fruntea priorităților șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, care și-au reafirmat încă o dată sprijinul pentru această țară, oricât timp va fi nevoie.
Președintele Zelenski a vorbit cu liderii Uniunii Europene, prin videotelefon.
Reuniunea Consiliului European de varăConsiliul European durează două zile, a început joi și deja s-au formulat primele concluzii: Ucraina rămâne prioritară pentru Uniunea Europeană, iar liderii de la Bruxelles și-au exprimat încă o dată sprijinul față de această țară. Vor acorda sprijin militar atât timp cât va fi nevoie.
Ținta rămâne aceea de a furniza țării aflate în război un million de muniții de artilerie și de rachete. Până în prezent, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei un sprijin de 77 de miliarde de euro, iar pentru următorii patru ani, Comisia Europeană a stabilit deja un suport de 50 de miliarde de euro. Alte subiecte de pe ordinea de zi se referă la migrație, la economie și la independența față de China.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana , bruxelles , Schengen , jai
Dată publicare: 30-06-2023 07:54