Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Joe Biden, după protestele studențești pro-palestiniene: Vocile americanilor se fac auzite, dar nu suntem o țară fără legi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Joe Biden a abordat, pentru prima oară, subiectul sensibil al protestelor studențești pro-palestiniene. Acesta a declarat că „ordinea este pe primul loc” și că va proteja mereu dreptul americanilor la liberă exprimare.

Președintele nu a făcut, însă, referire la doleanțele tinerilor, dar a specificat că această mobilizare nu-i va schimba politica în Orientul Mijlociu.

Polițiștii americani au intervenit joi pentru a elibera campusul Universității California și clădirea bibliotecii de la Universitatea din Portland. Sunetul grenadelor neletale a răsunat ore în șir în campusul universității California. Polițiștii au vrut să-i convingă - astfel - pe manifestanții pro-palestinieni să plece de bună voie. Cei care au refuzat, au fost reținuți. Bărbat: „Polițiștii îi atacă pe acești oameni care protestează pașnic. Îi pun la pământ și îi lovesc cu bastoanele.” 132 de persoane - printre care studenți și angajați ai universității - au fost legitimate și duse în autobuzele poliției. La capătul a nouă ore de negocieri, sute de polițiști în echipament tactic au intervenit ieri, pe tot parcursul zilei, și au demolat baricadele si corturile. Apoi au impins incet multimea în afara campusului. Agenții au intervenit și la Universitatea din Portland, unde protestatarii ocupaseră sediul bibliotecii. Clădirea a fost eliberată și manifestanții care au refuzat să plece au fost reținuți. Iar poliția din New York a arestat marți noapte aproape 300 de activiști pro-palestinieni care ocupaseră o clădire din campusul Universitatii Columbia. 90 dintre cei reținuți au peste 30 de ani, iar unii chiar peste 50, dovadă că și alți indivizi s-au alăturat manifestațiilor studențești.

În prima lui intervenție publică de la debutul mișcării de protest din campusuri, Joe Biden a subliniat că violențele nu vor fi tolerate de dragul libertății de exprimare. Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Nu suntem un regim autoritar unde oamenii nu au voie să-și expună opinia sau unde stârpim dizidența. Vocile americanilor se fac auzite. Dar, de asemenea, nu suntem o țară fără legi.”

Reporter: „Domnule președinte, au reușit aceste proteste să vă facă să vă schimbați politica în Orientul Mijlociu?”

Citește și
Biden Trump
Joe Biden îl ironizează pe Donald Trump pentru datoriile sale: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”

Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Nu.”

Reporter: „Domnule președinte, credeți că e nevoie de intervenția Gărzii Naționale?

Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Nu.” Valul de manifestații pro-palestiniene din campusuri îl pune pe Biden într-o poziţie politică delicată, în contextul alegerilor din toamnă. Președintele este criticat de alegătorii tineri, progresişti şi de origine arabo-americană, pentru că susține Israelul. Iar republicanii îl acuză că lasă antisemitismul să înflorească în campusuri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult