Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Explozii simultane în Liban. Pagerele folosite de Hezbollah au sărit în aer. Sunt peste 2.750 de răniți și cel puțin 8 morți

Peste 2.750 de persoane au fost rănite, 200 fiind în stare critică, și alte 8 ucise, marți, în Liban, când pagerele pe care le foloseau pentru a comunica au explodat, a anunțat Ministerul Sănătății din această țară, informează Jerusalem Post.

Potrivit Reuters, care citează surse de securitate, printre victime se numără inclusiv luptători Hezbollah și medici.

Ambasadorul iranian în Liban a fost rănit, potrivit presei de la Teheran.

Un oficial Hezbollah a declarat sub protecția anonimatului că detonarea pagerelor a fost „cea mai mare breșă de securitate”, din ultimul an, de când gruparea se află în război cu Israel.

Israelul și Hezbollah, grupare teroristă susținută de Iran, sunt în război transfrontalier de la izbucnirea conflictului din Fâșia Gaza, în octombrie anul trecut.

Armata israeliană a refuzat să comenteze solicitările Reuters cu privire la detonări.

Citește și
netanyahu
Benjamin Netanyahu, avertisment către liderul Hezbollah, după schimbul masiv de lovituri: „Nu s-a terminat aici!"

Agenția de presă iraniană Mehr a declarat că ambasadorul iranian în Liban, Mojtaba Amani, a fost rănit de una dintre explozii. Reuters nu a putut confirma imediat informația.

Un jurnalist Reuters a văzut ambulanțe alergând prin suburbiile sudice ale capitalei Beirut, un bastion Hezbollah, pe fondul panicii generalizate. O sursă din domeniul securității a declarat că dispozitive explodau și în sudul Libanului.

La spitalul Mt. Lebanon, un reporter Reuters a văzut motociclete grăbindu-se spre camera de urgență, unde oamenii cu mâinile însângerate țipau de durere.

Șeful spitalului public Nabatieh din sudul țării, Hassan Wazni, a declarat pentru Reuters că aproximativ 40 de persoane rănite erau tratate în unitatea sa. Rănile includ răni la nivelul feței, ochilor și membrelor.

O oră te teroare

Valul de explozii a durat aproximativ o oră după detonările inițiale, care au avut loc în jurul orei locale 15:45 (13:45 GMT). Nu a fost imediat clar cum au fost detonate dispozitivele.

Forțele de securitate internă libaneze au declarat că o serie de dispozitive de comunicații fără fir au fost detonate în Liban, în special în suburbiile sudice ale Beirutului, provocând răniri.

Grupuri de oameni s-au îngrămădit la intrarea în clădiri pentru a verifica persoanele pe care le cunoșteau și care ar fi putut fi rănite, a declarat jurnalistul Reuters.

Televiziunile locale au difuzat imagini de pe camerele de supraveghere care arătau explozia spontană a ceea ce părea a fi un dispozitiv portabil de mici dimensiuni plasat lângă casieria unui magazin alimentar unde o persoană plătea. În alte imagini, o explozie părea să doboare o persoană care se afla la un stand de fructe într-o piață.

Sute de cadre medicale au fost mobilizate

Centrul de operațiuni de criză din Liban, care este gestionat de Ministerul Sănătății, a cerut tuturor lucrătorilor medicali să se îndrepte spre spitalele lor respective pentru a face față numărului masiv de răniți care vin pentru îngrijiri urgente. Acesta a precizat că lucrătorii din domeniul sănătății nu ar trebui să utilizeze pagere.

Crucea Roșie libaneză a declarat că peste 50 de ambulanțe și 300 de cadre medicale de urgență au fost trimise pentru a ajuta la evacuarea victimelor.

Hezbollah a tras rachete asupra Israelului imediat după atacurile din 7 octombrie ale atacatorilor Hamas asupra Israelului.

De atunci, Hezbollah și Israelul fac schimb constant de focuri, evitând în același timp o escaladare majoră în timp ce războiul face ravagii în Fâșia Gaza, la sud. Zeci de mii de oameni au fost strămutați din orașe și sate de pe ambele părți ale frontierei din cauza ostilităților.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult