Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Decizie surprinzătoare luată de Vladimir Putin. Și oficialii de la Kremlin își pun întrebări

Vladimir Putin și-a demolat vila de vacanță preferată de la Marea Neagră, unde atacurile frecvente ale dronelor ucrainene au făcut ca zona să fie periculoasă de vizitat.

Imagini din satelit publicate de site-ul de opoziție rus Proekt au arătat o gaură mare în pământ acolo unde se afla odată casa lui Putin de lângă Soci, scrie The Telegraph.

„El a încetat să mai zboare spre Soci de teamă pentru propria viață. Președintele se teme de atacuri cu drone”, a scris Proekt. „Locul unde se afla dacea (un tip de locuință folosită pe post de casă de vacanță în Rusia) este acum o groapă.”

Proekt, care este condus de jurnaliști ruși aflați în exil, este un site specializat în investigații despre Kremlin. Jurnaliștii ruși au publicat o pereche de imagini din satelit, care arată zona în care se afla casa de vacanță în mai 2023 și în mai 2024.

În fotografia din mai 2023, marea vilă cu acoperiș roșu este clar vizibilă. Este amplasată aproape de malul Mării Negre, pe un teren extins, care include mai multe anexe.

În fotografia din mai 2024, casa de vacanță a dispărut, iar locul în care se afla pare acum un mare șantier. O cale de acces, de asemenea o cicatrice de culoare nisipie, se întinde spre sud din locul demolării.

Nicio altă clădire nu a fost distrusă. Vegetația din jurul domeniului este mai densă, sugerând 12 luni de creștere.

The Telegraph precizează că nu a verificat în mod independent fotografiile, iar Kremlinul nu a comentat informația.

Casa de vacanță, denumită Bocharov Ruchey, era considerată vila preferată a lui Putin. Datele de la Kremlin arătau că președintele rus obișnuia să petreacă până la 37 de zile pe an aici, unde găzduia oaspeți străini și își sărbătorea zilele de naștere alături de iubita sa, gimnasta rusă Alina Kabaeva, și cei doi fii mici ai lor.

Dar dronele ucrainene au lovit din ce în ce mai des în zona Soci, în ultimele 12 luni. Acest lucru pare să-l fi speriat pe Putin, care a vizitat Bocharov Ruchey doar o singură dată în acest an, în martie, pentru a-l găzdui pe Rafael Gossi, șeful agenției atomice a ONU.

„Putin a zburat ultima dată la Soci acum șapte luni. A rupt chiar și o tradiție veche de a veni la Soci pentru a sărbători ziua de naștere a Alinei, în mai”, a declarat o sursă pentru Proekt.

Vila a fost construită de Uniunea Sovietică ca reședință de vară pentru liderii Kremlinului. Putin a renovat-o pentru a se potrivi gusturilor sale opulente, pentru „muncă de acasă”. Îi place să îmbine cazarea de lux, unde se poate relaxa cu familia și prietenii, cu săli masive de întâlniri pentru a găzdui oaspeți și birouri echipate cu rânduri de telefoane de unde își poate conduce afacerile de la distanță.

Proekt a spus că, în timpul pandemiei de Covid, Putin s-a izolat la Bocharov Ruchey, bucurându-se de clima temperată a Mării Negre. A avut chiar o copie a biroului său din reședința de la Moscova construită, pentru a da impresia că se află în capitala Rusiei.

Putin este paranoic în legătură cu posibilitatea de a fi asasinat și și-a redus angajamentele de călătorie de când a invadat Ucraina în 2022. Acum preferă să călătorească cu trenul blindat, dacă este posibil, și a redus călătoriile cu avionul.

O altă sursă, descrisă ca un „prieten al lui Putin”, a declarat pentru Proekt că oficialii de la Kremlin nu au fost chemați la Bocharov Ruchey anul acesta. „Discută între ei și sunt surprinși că au încetat să mai fie invitați la întâlniri în Soci”, a spus sursa.

Putin, care a împlinit 72 de ani luni, deține mai multe reședințe. Acestea includ reședința sa oficială de la periferia Moscovei, o casă de vacanță în Crimeea ocupată și o casă de vacanță în regiunea Karelia, lângă Finlanda.

Una dintre cele mai opulente case de vacanță ale lui Putin se află mai sus pe coasta Mării Negre. Numită „Palatul lui Putin”, această vilă a fost construită într-un stil italian somptuos și include un bar și un cinematograf.

În mai, au apărut informații că o vila deținută de Putin în regiunea izolată Altai a ars.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult