Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza din Orientul Mijlociu: Bilanţul morţilor după bombardamentul israelian din Liban a crescut la 274, inclusiv 21 de copii

Cel puţin 274 de persoane au fost ucise - inclusiv 21 de copii - au fost ucise luni în bombardamente israeliene în Liban, iar mii de familii au fost deplasate, anunţă ministrul libanez al Sănătăţii Firas Abiad, relatează Le Monde.

Aproape 5.000 de alte persoane au fost rănite ”în mai puţin de o săptămână” în atacuri israeliene, inclusiv în explozii ale unor pagere şi walkie-talkie,, denunţă într-o conferinţă de presă ministrul.

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin 180 de morţi şi sute de răniţi.

Sute de persoane au fugit luni din calea acestor atacuri israeliene în sudul Libanului, a anunţat un oficial local, după ce armata israeliană a anunţat că-şi intensifică bombardamentele împotriva micării islamiste libaneze Hezbollah.

”Sute de persoane au sosit” într-o şcoală care găzduieşte deplasaţi în oraşul Sour”, a anunţat un reprezentant al unui organism de gestionarea catastrofelor, Bilal Kachmar.

”Alţii au campat în stradă”, anunţă el.

Sute de maşini în care se aflau familii erau blocate în ambuteiaje în oraşul Saida, situat la 30 de minute de sudul Beirutului, potrivit unor gotografi AFP.

Armata israeliană a anunţat luni într-un comunicat că se pregătea să efectueze noi atacuri ”de mare anvergură” în Câmpia Bekaa, în estul Libanului.

Ea le cere în comunicat locuitorilor acestei regiuni din estul Libanului ”să se îndepărteze” de depozite de armament ale mişcării şiite proiraniene Hezbollah.

O escaladare suplimentară în Liban va avea consecinţe regionale ”devastatoare”, a avertizat Forţa Interimnară a ONU în Liban (FINUL), în timp ce Israelul desfăşoară bombardament intensive vizând ţinte Hezbollah, iar mişcarea islamistă riposta.

”Orice escaladare suplimentară a acestei situaţii periculoase ar putea avea consecinţe profunde şi devastatoare nu doar asupra persoanelor care trăiesc de o parte şi de alta a liniei albastre (linia de demarcaţie stabilită de ONU între Israel şi Liban), ci asupra întregii regiuni”, avertizează Căştile Albastre.

Hezbollah a anunţat luni că a lansat zeci de rachete către alte două instalaţii militare israeliene din nordul Israelului, ca represalii faţă de raiduri intensive ale aviaţiei israeliene în sudul şi estul Libanului.

Formaţiunea proiraniană a precizat în două comunicate separate că a vizat ”principalele depozite” ale armatei israeliene în regiunea de nord a Israelului, la vest de Tiberias, şi o cazarmă militară, ”ca răspuns la agresiunile inamicului israelian”.

Preşedintele iranian Massoud Pezeshkian a acuzat luni Israelulu de faptul că vrea să ”lărgească” războiul din Fâşia Gaza în Orientul Mijlociu.

El a subliniat că acest lucru nu este în ”beneficiul nimănui” şi că Teheranul nu încearcă să ”destabilizeze” regiunea.

”Noi ştim mai bine ca oricine că, dacă ar izbucni un război mai important în Orientul Mijlociu, acest lucru nu va fi în beneficiul nimănui în lume. israelul este cel care încearcă să lărgească acest conflict”, a denunţat el la New York, la o masă rotundă cu jurnalişti, în marja Adunării Generale a ONU, unde şefii de stat şi de guverne urmează să suţină discursuri începând de marţi.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni că Israelul este pe cale să ”inverseze raportul de forţe” în nordul ţării, în urma unor atacuri vizând Hezbollah în sudul Libanului vecin.

”Politica Israelului nu este să aştepte ameninţări, ciu să le anticipeze. Asta facem noi”, a declarat el la o reuniune în domeniul securităţii la Tel Aviv, citat de biroul său într-un comunicat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult