Cine a reușit să convingă Rusia și Iranul să nu intervină în Siria în atacul rebelilor: „Au văzut că nu mai avea niciun sens”
"Cel mai important lucru de făcut a fost să vorbim cu ruşii şi iranienii şi să ne asigurăm că nu vor intra militar în ecuaţie. Am vorbit cu ruşii şi cu iranienii, au înţeles", a declarat Hakan Fidan într-un interviu transmis în direct pe canalul de televiziune privat NTV.
"Pentru ca să existe pierderi minime de vieţi omeneşti, ne-am străduit să se realizeze acest lucru fără vărsare de sânge, continuând negocieri ţintite cu doi actori majori capabili să folosească forţa", a continuat el.
Pentru şeful diplomaţiei turce, dacă Bashar al-Assad ar fi primit sprijinul Rusiei şi al Iranului, exista un risc ca "victoria opoziţiei (...) să dureze mult timp şi asta ar fi fost sângeros".
"Dar ruşii şi iranienii au văzut că nu mai avea niciun sens. Omul în care au investit nu este un om în care să investească. Mai mult, condiţiile din regiune precum şi condiţiile globale nu sunt aceleaşi", a precizat ministrul de externe turc, potrivit Agerpres.
La finalul unei ofensive de 11 zile, coaliţia rebelă dominată de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a îndepărtat de la putere duminică regimul preşedintelui Bashar al-Assad, care a fugit în Rusia împreună cu familia sa, potrivit agenţiilor de presă ruse.
Susţinătoare de multă vreme a grupărilor rebele din Siria, Turcia a salutat îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad.