Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cetățean rus, eliberat de Hamas în semn de apreciere față de poziția Rusiei cu privire la războiul cu Israel

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel de-al treilea grup de ostatici eliberați de Hamas a ajuns duminică seară în Israel. Între ei și un cetățean rus, pe care teroriștii spun că l-au eliberat în semn de apreciere față de poziția Rusiei cu privire la cauza Palestinei.

Armistițiul dintre Israel și Hamas se încheie luni și rămâne de văzut dacă va fi negociată o prelungire.

Între timp premierul Benjamin Netanyahu a vizitat trupele israeliene din Fâșia Gaza și spune că va relua în forță campania militară de îndată ce armistițiul va fi încheiat.

Duminică seară au fost eliberați 17 ostatici. Printre ei se numără și Abigail Idan - o fetiță, de 4 ani care are și cetățenie americană. Hamas i-a ucis ambii părinți, în atacul din 7 octombrie. Fetița a supraviețuit datorită tatălui care a protejat-o cu trupul lui. Micuța a fost așteptată cu sufletul la gură de mătușa ei, care a dat asigurări tuturor că Abigail va simți căldura unei familii și de acum încolo.

Ella Mor, mătușa lui Abigail: „Eu sunt Ella, mătușa lui Guli (Abigail). Suntem foarte emoționați și o așteptăm aici, în zona elicopterelor, va ajunge și ea în curând. Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut, ne iubesc și ne-au transmis îmbrățisări, dar este important să vă spun că Guli are o familie”.

Citește și
israel
Tatăl care credea că fiica sa a fost ucisă de Hamas și-a reîntâlnit copila după 50 de zile de chin

Duminică au fost eliberați 9 copii. Dar și unul dintre cei mai în vârstă ostatici - Elma Avraham, o femeie în vârstă de 84 de ani. Medicii israelieni au anunțat că starea ei fizică este „precară”.

Între timp, apar noi imaginile extrem de emoționante cu cei scăpați din lagărele Hamas în ultimele zile. Întâlnirea cu cei dragi care îi așteptau nerăbdători acasă este de-a dreptul copleșitoare

După 7 săptămâni de agonie, Thomas Hand își strânge din nou la piept fetița, care a împlinit 9 ani în captivitate. Inițial, s-a crezut că Emily a fost ucisă de teroriști. Mama fetiței a murit de cancer pe când ea avea doar 2 ani și jumătate. A crescut-o prima soție a tatălui ei, alături de frații mai mari. Dar pe 7 octombrie, teroriștii au ucis-o pe mama vitregă. Odată cu Emily, a fost eliberată și prietena ei Hila, de 13 ani, la care dormise înaintea atacului. Mama, răpită și ea, nu a fost însă eliberată.

La rândul lor, frații Noam și Alma Or, de 17 ani respectiv 13 ani, au fost luați din casa lor din kibutul Beeri, alături de tatăl lor, Dror. Mama celor doi frați a fost omorâtă de integriști. Duminică seară s-au întors acasă doar copiii, nu și tatăl lor.

Altă familie, altă dramă. Pe lista celor predați duminică noapte de Hamas se numără și Shoshan Haran, de 67 de ani, și 5 membri ai familie sale: fiica Adi, nepoții Yael și Neve, cumnata Sharon Avigdori și fiica acesteia, Noam. Ginerele a rămas însă în captivitate. Soțul și sora lui Shoshan au fost uciși pe 7 octombrie.

Merav Roth, psiholog, expert în traume și doliu: „Se confruntă cu traume foarte complexe, pentru că, înainte să fie luați ostatici, au trecut prin experiențe extreme, în jurul lor s-au tras focuri de arme ore întregi, celor mai mulți li s-a dat foc la case. Ei au încercat să fugă din casele incendiate și așa i-au prins cei din Hamas. Unii au asistat la măcelărirea celor apropiați. De aceea, trebuie luați imediat în grijă, în cazul sindromului de stres post-traumatic primele zile sunt cruciale”.

Protocolul de reintegrare în familii și societate nu se rezumă doar la sprijin psihologic. Pe cât posibil, armata încearcă să obțină informații prețioase de la cei întorși acasă. Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Cu fiecare dintre ei stăm de vorbă, colectăm toate informațiile pe care ni le pot furniza, îi audiem. Fiecare caz e unic. Unii își amintesc detalii utile, altii – nu, încercăm să aflăm ce au observat, ce deducții au făcut în situațiile trăite”.

La schimb, Israelul a eliberat duminică încă un grup de 39 de prizonieri palestinien - toți băieți cu vârste între 15 și 19 ani. Cei mai mulți dintre ei arestați după ce au atacat cu pietre și cocktailuri Molotov militari israelieni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult