Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cel puţin nouă persoane găsite înecate în urma mareelor echinocţiale, în Gabon

Nouă cadavre, printre care cele a patru adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, au fost găsite începând de luni pe plajele din Libreville, în urma înecului în timpul mareelor echinocţiale, a anunţat ministerul gabonez de Interne.

„Serviciile Forţelor de Apărare şi de Securitate (poliţie, jandarmerie şi pompieri) au recuperat nouă corpuri fără viaţă”, a precizat ministerul într-un comunicat, adăugând că doar patru victime au fost identificate în mod oficial ca fiind adolescenţi de naţionalitate gaboneză.

Potrivit ministerului, aceste înecuri pot fi explicate printr-o „creştere a mareelor asociate schimbărilor climatice”.

Rapoartele anterioare indicau un bilanţ de şase morţi.

Persoanele înecate au fost date dispărute duminică, zi în care litoralul este intens frecventat de familii în perioada caniculară.

Citește și
lac texas
„Poliția nu face nimic”. Mai multe cadavre au fost găsite în ultimele 20 de luni într-un lac din Texas

Marţi dimineaţă, autorităţile au fost alertate de către locuitorii din zonă şi de o asociaţie care se ocupă de igienizarea plajelor, după ce au fost raportate cadavre eşuate pe malul mării.

„Mareele echinocţiale, cele mai mari înainte de 2033, vor avea loc în martie 2024”, a avertizat Hélene Kengue, şefa serviciului de meteorologie marină, într-un comunicat publicat marţi.

„De obicei, la Libreville, mareele înalte fluctuează între 1,60 şi 1,80 metri (...) dar din această duminică după-amiază, în plină maree, aceasta a atins 2,5 metri”, a adăugat ea.

Kengue a făcut apel la autorităţi să împiedice populaţia să se avânte în larg.

Miercuri după-amiază, plaja Lycée Léon Mba din centrul capitalei gaboneze, unde au fost găsite unele dintre cadavre, era încă deschisă pentru scăldat şi nesupravegheată, după cum a constatat un jurnalist AFP.

De două ori pe an, la echinocţiile de toamnă şi de primăvară, alinierea soarelui şi a ecuatorului accentuează fenomenele de maree.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult