Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce tip de zboruri ar putea fi restricționate în Franța pentru a lupta împotriva crizei climatice

După o vară de temperaturi extreme care a determinat tot mai multe voci să ceară ca principalii poluatori care contribuie la criza climatică să fie ținuți în frâu, Franța a decis să acționeze împotriva celor care au avioane private.

În ultimele zile, Ministrul francez al Transporturilor a cerut restricționarea zborurilor cu astfel de avioane din cauza contribuției lor uriașe la schimbările climatice, în timp ce un deputat proeminent al Partidului Verzilor a spus că va introduce în curând un proiect de lege care să le interzică în totalitate.

Seceta severă și incendiile de pădure au trezit Franța la realitatea crizei climatice 

În ultimele săptămâni de secetă severă și incendii de pădure, francezii au conștientizat mai mult decât niciodată realitățile încălzirii globale, stârnind o dezbatere amplă despre responsabilitatea consumatorului în raport cu schimbările climatice, potrivit New York Times.

„Fără a recurge la demagogie sau la lansări de atacuri ad hominem, există un anumit comportament care nu mai este acceptabil”, a spus sâmbătă Clément Beaune, Ministrul Transporturilor, pentru ziarul Le Parisien, în timp ce își anunța planul de a reglementa avioanele private.

Consilierii lui Beaune au spus că el ia în considerare mai multe opțiuni, inclusiv de a solicita companiilor să dezvăluie călătoriile efectuate cu avioane private sau de a extinde programul de comercializare a certificatelor de emisii al Uniunii Europene – care limitează cantitatea de carbon pe care companiile le pot emite prin zboruri.

Citește și
zboruri avion UE Romania bilete pret
Zborurile s-ar putea scumpi, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării
Zborurile reprezintă una dintre cele mai mari cauze ale emisiilor de carbon, vinovate de înrăutățirea schimbărilor climatice 

Sectorul aviației este deja considerat unul dintre cei mai mari emițători de carbon din lume. Se estimează că avioanele private produc de cinci până la 14 ori mai multă poluare decât avioanele comerciale per pasager și de 50 de ori mai mult decât trenurile, potrivit unui studiu publicat anul trecut de Transport and Environment, un grup care militează pentru un transport mai verde.

Julien Bayou, membru al Adunării Naționale a Franței, Camera inferioară a Parlamentului și liderul Partidului Verzilor a spus că intenționează să introducă un proiect de lege în octombrie, când Parlamentul se reunește după o pauză de vară, pentru a interzice avioanele private. El a adăugat că va fi luată în considerare și interzicerea altor transporturi private care consumă multă energie, cum ar fi iahturile. „Este o chestiune de dreptate și egalitate”, a spus el.

Anul trecut, Franța a adoptat o lege privind clima care a interzis zborurile domestice pentru călătoriile care pot fi efectuate cu trenul pe teritoriul țării, în mai puțin de două ore și jumătate – cu excepția cazului în care se conectează la un zbor internațional –, dar interdicția a exceptat călătoriile cu avionul privat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult