Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce așteaptă armata israeliană înainte de a se răzbuna pe Iran. Teheranul amenință „câinele turbat al Americii în regiune”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Atacurile cu rachete ale Iranului asupra Israelului au fost „justificate și legitime”, a declarat liderul suprem de la Teheran. Ayatolahul Khamenei a descris atacul cu aproape 200 de rachete ca fiind „pedeapsa minimă”.

Israelul pregătește riposta, dar între timp au continuat bombardamentele la Beirut și în sudul Libanului. Într-un raid a fost vizat și presupusul succesor al fostului lider Hezbollah asasinat, șeicul Nasrallah.

Continuă și incursiunea terestră în sudul libanului. Armata israeliană a recunoscut că a mai pierdut doi soldați, zece în total.

Explozii masive au lovit din nou suburbia de sud a Beirutului, un bastion al grupării Hezbollah. Unul dintre raidurile aeriene a avut loc chiar în afara aeroportului internațional al capitalei libaneze.

Oficiali de securitate au declarat presei americane că a fost lovit buncărul în care noul lider Hezbollah, Hashem Safieddine, se întâlnea cu alți comandanți islamiști.

Citește și
beirut
„Nicăieri în țara asta nu mai există vreun loc sigur”. Israel continuă bombardamentul asupra Beirutului

Pe zi ce trece, situația umanitară din Liban devine din ce în ce mai gravă.

John Sparks, corespondent Sky News: „Războiul a ajuns în centrul Beirutului. Nicăieri în țara asta nu mai există un loc sigur. Să aruncăm o privire aici, bandaje, mănuși chirurgicale, un stetoscop. Aceste obiecte sunt de acolo sus, de la etajul trei al acestei clădiri, care găzduia o organizație islamică de apărare civilă”.

Membrii echipelor de apărare civilă, care intervin după bombardamente, le-au spus jurnaliștilor străini că ei consideră că sunt vizați direct de raidurile israeliene.

Un drum principal de ieșire din Liban a fost bombardat într-un raid aerian israelian. A rămas un crater imens chiar lângă punctul de trecere a frontierei cu Siria, pe unde mii de oameni fug în țara vecină.

Dar armata israeliană a acuzat Hezbollah că folosește acest punct de trecere a frontierei pentru a introduce clandestin armament, așa că a intervenit pentru a opri aceste livrări.

Jurnaliștii de la BBC au fost nevoiți să fugă pentru a se feri de rachete și tiruri, în cursul luptelor de la granița dintre Israel și Liban. Echipa BBC filma în partea israeliană a frontierei, aproape de locul unde au fost raportate ciocniri între Hezbollah și soldatii israelieni.

Sfidător, în fața unei mulțimi imense, liderul suprem al Iranului a lăudat atacul Iranului asupra Israelului, de marți.

Khamenei: „Misiunea strălucită a forțelor noastre armate de acum două sau trei nopți a fost pe deplin justificată și legitimă. Ceea ce au făcut forțele noastre armate a fost pedeapsa minimă pentru crimele uluitoare ale regimului sionist uzurpator. Acest regim vampiric și lacom, câinele turbat al Americii în regiune”.

Khamenei a amenințat că Republica Islamică își va îndeplini "orice datorii legate" de Israel cu "putere și hotărâre".

Israelul analizează cum se va răzbuna după barajul de rachete iraniene de acum trei zile. Potrivit postului public de televiziune armata ar putea aștepta să-și ordoneze apărarea antiaeriană, înaintea unor lovituri pe teritoriul iranian.

Joe Biden, președintele SUA: „Nu cred că va fi un război total. Cred că poate fi evitat. Dar sunt încă multe, foarte multe de făcut”.

După comentariile președintelui american privind posibilitatea unor lovituri israeliene asupra instalațiilor petroliere din Iran, prețul global al petrolului a crescut cu 5%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult