Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce a pățit un ministru din Belgia după ce a invitat politicieni iranieni și ruși la un congres

Pascal Smet, membru al guvernului regiunii Bruxelles, şi-a dat demisia duminică, după scandalul cauzat de vizita unei delegaţii iraniene conduse de primarul Teheranului, invitată la un congres internaţional în această săptămână în capitala Belgiei.  

Vineri, ministrul belgian de externe Hadja Lahbib l-a acuzat pe Smet că a "pătat imaginea" oraşului, permiţând delegaţiilor iraniene şi ruse să participe la "Brussels Urban Summit", un congres mondial care a reunit primarii unor mari oraşe de luni până joi.

Pascal Smet, secretar de stat pentru urbanism în cadrul executivului Regiunii Bruxelles-Capitală, şi-a anunţat demisia în cadrul unei conferinţe de presă.

El a spus că s-a simţit obligat să facă acest lucru după ce un e-mail de la biroul său a dezvăluit că guvernul regional de la Bruxelles a plătit pentru costurile de cazare ale primarului Teheranului, Alireza Zakani, şi a doi oficiali ruşi.

"Nu am comis nicio greşeală personală", a asigurat Smet, explicând că unul dintre membrii echipei sale a fost cel care a rezervat cazarea fără ştiinţa sa.

Citește și
sarut tv iran
Țara unde o televiziune de stat și-a cerut scuze publice după ce a difuzat imagini cu un cuplu care se săruta. VIDEO

Hadja Lahbib l-a acuzat pe Pascal Smet că a insistat să se acorde vize lui Zakani şi celorlalţi 13 membri ai delegaţiei iraniene în pofida obiecţiilor exprimate de Ministerul Afacerilor Externe, care a considerat că această deplasare nu este "deloc adecvată în circumstanţele actuale".

Belgia abia eliberase un terorist iranian, în schimbul unui belgian condamnat la Teheran

Relaţiile dintre Belgia şi Iran sunt tensionate după schimbul de prizonieri la care Belgia a fost obligată la sfârşitul lunii mai. Belgia a trebuit să negocieze luni de zile cu Iranul pentru a obţine returnarea lui Olivier Vandecasteele, care lucra în domeniul asistenţei umanitare şi care a fost arestat pe 24 februarie 2022 la Teheran şi condamnat pentru spionaj la 40 de ani de închisoare, după un proces apreciat ca arbitrar de autorităţile belgiene.

Vandecasteele a fost eliberat în cele din urmă pe 26 mai, în schimbul întoarcerii la Teheran a diplomatului iranian Assadollah Assadi, care fusese condamnat în 2021 în Belgia la 20 de ani de închisoare pentru planificarea unui atac asupra unei reuniuni a opozanţilor iranieni din Franţa, în 2018.

Primarul Teheranului, Alireza Zakani, este considerat un ultra-conservator care are legături strânse cu Gardienii Revoluţiei.

Cei doi cetăţeni ruşi care au obţinut vize pentru a participa la congres sunt viceprimarul oraşului Kazan (din vestul Rusiei) şi un oficial al unei organizaţii ce reprezintă mai multe oraşe mari din Rusia. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult