Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Arabia Saudită va găzdui un summit pentru pace în Ucraina. Reacția Kievului

Cotidianul The Wall Street Journal a anunțat, sâmbătă, că Arabia Saudită plănuieşte să găzduiască, la începutul lunii august, discuţii de pace privind Ucraina.

Potrivit jurnaliștilor americani, la acest summit vor participa reprezentanți ai Kievului, înalți oficiali ai ţărilor occidentale şi ai puterilor mondiale în curs de dezvoltare precum Brazilia şi India, dar nu și cei ai Rusiei.

Întâlnirea este programată pentru 5 şi 6 august şi, conform surselor citate de ziarul american, va reuni în oraşul Jeddah înalţi oficiali din circa 30 de ţări, notează EFE, citată de Agerpres.

Potrivit diplomaţilor occidentali citaţi de ziar, speranţa este că aceste discuţii ar putea culmina cu un summit de pace anul acesta, în care liderii internaţionali să susţină principii comune pentru încheierea războiului din Ucraina, care, la rândul lor, ar putea servi drept bază pentru negocieri între Kiev şi Moscova mai favorabile ucrainenilor.

Ucraina cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său

Partea ucrainană a confirmat, luni, informația pubicată de jurnaliștii de la The Wall Street Journal.

Citește și
razboi
Putin: ”Nu putem declara un armistițiu în timp ce suntem atacați”. Oficial ucrainean: ”Am fi deja la Moscova”

Conform Kievului, discuțiile vor viza restabilirea unei "păci juste" în conformitate cu "formula ucraineană".

"Formula de pace a Ucrainei conţine zece puncte fundamentale, care, pe lângă garantarea păcii pentru Ucraina, va crea mecanisme de contracarare a conflictelor viitoare", a declarat purtătorul de cuvânt al biroului prezidenţial, Andrii Iermak, potrivit portalului Ukrinform.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Volodimir Zelenski s-a arătat convins de faptul că discuțiile "trebuie să se plece de la planul de pace ucrainean", adăugând că "încercăm să luăm în considerare opiniile şi poziţiile care nu contrazic Carta ONU".

Pentru Kiev, această formulă are în vedere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult