Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Elon Musk a prezentat Robotaxi, vehiculul autonom care se încarcă din mers. Cum arată robotul Optimus, „prietenul” oamenilor

Robotaxi, vehiculul automat de ride-sharing al Tesla a fost, în sfârșit, lansat, joi seara. Elon Musk a arătat viitorul taxi fără șofer la evenimentul său "We, Robot - Noi roboții".

Prezentarea Robotaxi a avut loc la studiourile de film Warner Bros. din California.

Locația a fost aleasă pentru ca Tesla să-și prezinte capacitățile de conducere autonomă fără a se confrunta cu situații neprevăzute din trafic. Elon Musk a coborât dintr-un Robotaxi argintiu cu aspect elegant, cu două uși care se deschid în sus. Robotaxi, denumit și Cybercab. Inainte, Musk a dat o tură prin parcare, arată publicația Business Insider.

Elon Musk a dezvăluit că Robotaxi nu are volan sau pedale și nu trebuie să fie conectat la priză, pentru că vehiculul electric se încarcă prin inducție și trebuie doar să treacă pe lângă încărcător. Musk a spus că Tesla a produs cel puțin 20 de Robotaxi și că la eveniment au fost 50 de vehicule complet autonome, dintre care unele circulau deja fără oameni în ele.

Miliardarul a adăugat că Tesla va avea vehicule complet autonome nesupravegheate, Model 3 și Model Y, pe drumurile din California și Texas anul viitor, iar Cybercab va fi în producție până în 2027. Prețul de vânzare va fi sub 30.000 de dolari, a adăugat el

Citește și
Elon Musk
Elon Musk, delir în Pennsylvania, la mitingul electoral al lui Trump: "Acestea vor fi ultimele alegeri din Statele Unite"

Tesla a oferit mai multe detalii într-o postare pe X, anunțând că serviciul Robotaxi nu va include o taxă pentru șofer și că vehiculele cu conducere complet autonomă vor folosi mai degrabă camerele, decât echipamente radar sau lidar.

Musk nu a dezvăluit alte detalii despre tehnologia din spatele Robotaxi sau despre caracteristicile de siguranță ale modelului autonom, în condițiile în care Tesla a fost anchetată în trecut cu privire la siguranța sistemelor sale de asistență pentru șoferi.

Compania a anunțat, de asemenea, Robovan, un microbuz care, potrivit lui Musk, ar putea transporta până la 20 de persoane.

Robotul Optimus, „prietenul” oamenilor

Joi, Musk a prezentat, de asemenea, Optimus, un robot umanoid despre care a spus că va costa între 28.000 și 30.000 de dolari, dar nu a precizat când va fi disponibil. „Cred că toată lumea și-l va dori ca prieten pe Optimus" a mai spus Musk La sfârșitul prezentării, mai mulți roboți au dansat pe scenă în cadrul unui spectacol de lumini.

Într-o postare anterioară pe X, Musk a scris că Tesla a creat o „lume futuristă" în studio, cu fotografii ale unor lumi imaginare, "TSLA Theater", "New York", "Metropolis" și "Westworld".

Tesla a planificat inițial dezvăluirea Robotaxi în luna august, dar a amânat data pentru că Musk a solicitat o "schimbare importantă de design la partea din față" a vehiculului, a scris acesta într-o postare pe platforma sa de socializare, X. CEO-ul Tesla a precizat că atingerea autonomiei complete este esențială pentru succesul Tesla în viitor.

Musk, în ultimul deceniu, a făcut predicții repetate cu privire la momentul în care tehnologia, care se confruntă, de asemenea, cu obstacole de reglementare, va fi gata. Software-ul Tesla Autopilot de asistare a șoferului este disponibil pe scară largă, dar actualizarea opțională Full-Self-Driving este încă considerată software beta și necesită supraveghere umană constantă cu posibilitatea de preluare imediată a comenzilor de către șofer.

În ciuda perspectivei optimiste a lui Musk, tehnologia de autoconducere a Tesla s-a confruntat cu provocări semnificative și cu un control de reglementare. Un raport recent al National Highway Traffic Safety Administration a declarat că investighează sute de accidente în care a fost implicat Autopilot, soldate cu 29 de decese.

În timp ce vehiculele Tesla anterioare au autonomie de nivel 2, Waymo, deținută de Alphabet, care a încheiat un parteneriat cu Uber, a atins nivelul 4 de autonomie, ceea ce înseamnă că vehiculul poate circula fără șofer în unele orașe din SUA.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult