Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tot statul este cel mai câștigat din creșterea salariului minim. Cât iau românii în plus la leafă și cât ajunge la buget

Your browser doesn't support HTML5 video.

De luna viitoare, 1,8 milioane de români care au lefuri mici vor primi bani în plus. Joi a fost aprobată hotărârea de guvern prin care salariul minim pe economie crește la 3.700 de lei brut.

Guvernul a decis ca, din această sumă, 300 de lei vor fi scutiți de taxe. Iată și cât înseamnă majorarea, în cazul salariului net.

Cine câștigă acum 2.079 de lei net va primi de luna următoare 2.363 lei în mână. Asta înseamnă 284 de lei în plus la salariul net.

Atenție, însă, vorbim de salariul pe luna iulie, care va fi încasat în august.

Pentru că 300 de lei vor fi scutiți de taxe, numărul celor care vor beneficia de majorarea salariului va crește de peste două ori - la 1,8 milioane de români, estimează autoritățile.

Temerea economiștilor este că măsura vine cu un preț plătit de toți, adică majorările se vor vedea într-o inflație mai mare.

Citește și
cozi vama masina masini alomeratie trafic - 2
Studiu: Un român cu salariul minim trebuie să economisească până la 51 de ani ca să își cumpere mașină prin programul Rabla

Oricum ar fi, din majorarea salariului minim câștigător iese statul. La un salariu minim, statul încasează cu 123 de lei în plus față de acum din taxe și impozite. Iar în total măsura aduce peste 2 miliarde de lei la buget.

Cum crește salariul minim

În privința angajaților din agricultură și construcții, care aveau salarii minime diferite, lucrurile s-au simplificat. Lucrătorii din construcții vor rămâne singurii cu un salariu minim mai mare decât cel general, cel de acum - de 4.582 de lei brut. Iar cei din agricultură urcă, firesc, la 3.700 de lei brut, pentru că acum sunt sub acest nivel.

Despre modificări fiscale - deduceri din iulie 2025, dar posibile schimbări prin care să acopere aceste majorări, le vom plăti cu adevărat din 2026.

Salariul minim crește

acum: 3.300 lei brut 2.079 lei net de la 1 iulie: 3.700 lei brut 2.363 lei net => 284 lei în plus în mână

sursa: Guvernul României

Salariul minim crește Număr de angajați vizați 1,8 milioane Sursa: Guvern

Salariul minim crește +2,3 miliarde lei încasări la buget Sursa: Guvern

Salariul minim din construcții 4582 de lei brut – rămâne același = 3196 lei net Sursa: Guvern

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult