Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România a depășit Ungaria la valoarea salariului mediu. Maghiarii îi respectă însă mai mult pe cei de la privat

Salariul mediu din România l-a depășit pe cel din Ungaria. Astfel, maghiarii au avut în luna august un salariu mediu brut de 1.566 euro, în timp ce românii au câștigat în aceeași lună 1.688 euro. Salariul mediu este însă mai mare la privați în Ungaria.

Ungaria a avut în luna august un salariu mediu brut al angajaților cu normă întreagă de 1.566 de euro, în timp ce salariul mediu net a fost de 1.041 euro, potrivit Hirado, care citează datele raportate de Oficiul Central de Statistică din Ungaria.

Salariul mediu brut în România era în luna august de 1.698 euro, potrivit INS, în timp ce salariul mediu net s-a cifrat la 1.038 euro. Astfel, salariul mediu brut din România a fost cu peste 130 de euro mai mare decât cel din Ungaria, în timp ce salariul mediu net a fost practic identic, ținând cont de variațiile de curs ale monedei euro.

Salariul mediu din Ungaria este însă mai mare în sectorul privat decât în cel public, în timp ce în România este exact invers: bugetarii câștigă, în medie, mult mai mult decât privații care le plătesc, practic, lefurile.

Salariul mediu la stat este de peste 2.300 de euro pe lună

Așa se face că în Ungaria salariul mediu brut a fost în luna august de 1.496 de euro în sectorul întreprinderilor, în timp ce în sectorul bugetar salariul mediu brut a fost de 1.486 de euro. De asemenea, salariul mediu brut din sectorul non-profit a fost de 1.543 de euro.

Citește și
energie verde
Ungaria anunță că a devenit ”lider global absolut în economia verde”. Proiectul uriaș de la granița cu România

În România, în schimb, salariul mediu brut în administrația publică și apărare a fost de 2.345 de euro, în timp ce salariul mediu net a însemnat 1.385 de euro. Asta în timp ce restul românilor au avut un salariu mediu brut de, reamintim, 1.698 euro și unul net de 1.038 euro. 

De precizat că INS nu contorizează o valoare medie a salariului strict pentru sectorul privat, ci îl prezintă pe categorii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult