Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ficatul gras. Cum apare această afecțiune și cum o putem trata

Your browser doesn't support HTML5 video.

Apă, soare și mișcare. Prin expunere, sintetizăm vitamina D. Vom avea mușchi mai puternici, mari consumatori de calorii. Pentru mușchi puternici, vrem și proteine suficiente în hrană. Mai multe decât decompun fibrele musculare.

Și tot la soare producem serotonină. Joacă un rol și în reducerea poftei de mâncare, în timp ce mâncați.

Brânză sau carne? Cu ce mă îngraș mai puțin? Mai puțin... evident cu… friptură. Grăsimea din brânzeturi înseamnă preponderent grăsimile numite trigiceride. În exces înseamnă brânzeturi zilnic. Brânzeturile nu există în natură ca atare, ci sunt concentrate de lapte. În natură - găsim doar frunze, ouă, pește, ciuperci, fructe și carne. Telemeaua de calitate superioară are peste 50% grăsime. Peste 55% grăsime - conține cașcavalul. Brânzeturile nu există ca atare în natură, ci sunt concetrate de lapte. Brânzeturile concentrate-recomandarea este să vă limitați la cel mult 50 de grame într-o zi. De ce? Grăsimile din brânzeturi, numite trigliceride, ajung în intestinul subțire. Și apoi în ficat. Ce înseamnă excesul din hrană? Ficatul e depășit și nu le mai prelucrează bine. Enzimele hepatice, care prelucrează grăsimea, sunt depășite. Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima. Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatolgie Celulară: „Ce s-a constatat? Aceste enxime, în momentul în care creste nivelul lipidelor în sânge, al trigliceridelor și colesterolului, încep să scadă în activitate. Și atunci nu mai este prelucrată această toată grăsime și rămâne în circulație și se tot plimbă prin sânge, pe la alte organe și acolo e preluat puțin, ce rămâne nepreluat e luat de ficat?” Așa apare ficatul gras. Dar fenomenul are efect pe toate organele.

Din ficat, grăsimile, numite trigliceride, pleacă spre vasele de sânge. Aici găsesc loc să rămână. Și formează placa de aterom. Din sânge, de fapt, grăsimile migrează în toate organele primitoare. O stație importantă este și pancreasul. Sunt atacate de... grăsime în special celulele din pancreas, care produc hormonul insulină. Vital. Din acest motiv, dacă aveți glicemia de la 126, adică pre-diabet, e indicat să luați medicamente, care atacă... grăsimile din sânge. Și e importantă dieta. De ce cu... puțină grăsime, dacă aveți zahărul din sânge mare? Glicemia mare. Care sunt legăturile? Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatolgie Celulară: „În starea pre-diabetică, prima abordare este scăderea lipidelor, se dau medicamente de tipul statinelor, care scad colesterolul, sau de tipul fibraților, care scad trigliceridele, fie combinație, tocmai pt ca aceste lipide sunt una din cauze.” Una dintre cauzele pentru care celulele pancreasului nu mai produc insulină. Una dintre cauzele diabetului de tip 2. Dietă săracă în triglceride este recomandarea în stare perfectă de sănătate. Nu doar în boală. În stare perfectă de sănătate, limitați brânzeturile grase. Cașcaval, brânzeturi franțuzești, telemea, smântână. Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatolgie Celulară: „Este ca și cum am concentra tot pe lânga 2-3 proteine, restul e lipid, concentrat tot acolo. Un cașcaval bun are 40-50% lipid e foarte concrentat. Și telemeua la fel, înseamnă foarte mult triglicerid, nu mai spun smântâna.” Trigliceridele în exces, luate din hrană, urmează tot circuitul: intestin subțire- ficat- vase de sânge, organe interne. Și fac rău. De aceea e în puterea fiecăruia să își controleze farfuria.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult