Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cauzele crizelor epileptice. Simptomele care ar trebui să te trimită la medic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Auzim, vedem, simțim, mirosim. Informațiile din mediu ajung în creier sub formă de impulsuri electrice. Prea multă electricitate? Așa apare epilepsia.

Simțurile, interacțiunile cu alți oameni. Gândurile. Toate informațiile din mediu sunt percepute de creier. Totul se întâmplă pe baza semnalelor electrice. Prea mult curent electric într-o zonă din creier? Circuitele sunt perturbate. Așa apare criza epileptică.

Dr. Irina Oane, medic specialist neurolog: „Un exces, un scurt circuit, ceva de o amploare foarte mare și zona respectivă din creier produce semnale electrice anormale.”

Dr. Ioana Mândruță, medic primar neurolog: „Aceste perturbări apar din cauze genetice sau de la o leziune, de la o zonă modificată ca structură din creierul nostru.”

Dar această zonă nu trăiește singura în creierul nostru, ea se conectează cu alte zone din creier și impulsurile electrice călătoresc în creier. Așa cum semnalele normale călătoresc în creier, la fel și impulsurile anormale în creier au același drum, în criză când e o descărcare foarte intensă, ca o explozie in circuitul curenților electrici în creier.

Epilepsia nu se manifestă doar cu mișcări involuntare și cu afectarea stării de conștiență. Ci si cu simptome subtile.

Dr. Irina Oane, medic specialist neurolog: „De exemplu, unii pacienți pot să perceapă mirosuri fără ca acestea să existe, acolo a avut loc o descărcacre electrică și a generat această senzație.”

Se poate manifesta cu emoții ciudate. Ori cu o simplă privire în gol. Sau cu mișcări repetitive. Senzațiile subtile nu sunt considerate, de către pacient, anormale. În felul acesta, diagnosticul apare târziu. Diagnosticată târziu, boala poate să nu reacționeze la medicamente.

Dr. Ioana Mândruță, medic primar neurolog: „Boala evoluează multă vreme și vedem farmaco-rezistența, adică medicamentele nu mai pot controla crizele. Aceasta e corelată cu momentul în care începem tratamentul, adică numărul de crize care au fost înainte de tratament.”

Orice senzație anormală ar trebuie verificată de către medic. De asemenea, acțiunile repetitive involuntare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult