Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Accidentul cardio-vascular. Ce investigații ne arată dacă suntem expuși riscului și cum putem avea grijă de artere

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se numește circulație de tip terminal. Îl au inima și creierul. Arterele duc sânge doar într-un anumit teritoriu.

Cum duc sângele? Ne spune ecografia de carotide și ecografia de membre inferioare. Ambele investigaţii arată, obiectiv, riscul cardio-vascular. Aceste investigații se fac când sunteți bine.

Autostrăzile mari din organism numite artere. Cum circulă sângele. Sunt sau nu depuneri în vase?

Depunerile periculoase se constată preponderent în arterele inimii - numite artere coronare, dar și arterele carotide, care irigă creierul. Ori în arterele membrelor inferioare. Aici apar, de obicei, accidente vasculare. O ecografie neinvazivă arată gradul de risc.

Dr. Anca Tău, medic primar cardiolog: „Sunt arterele de la baza gâtului, pe care le putem evalua cu uşurinţă. În ghiduri, a intrat în evaluare și evaluarea arterelor membrelor inferioare. Care pot fi vizulizate cu ușurință și se pot depista eventuale placi. Este o boală sistemică, adică a boală a tuturor arterelor.”

Citește și
ddb
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: Cum evităm sindromul de „casă bolnavă”?

Această circulația colaterală, care ocolește acele zone înfundate și duce sângele spre membrul inferior. Aici s-a rupt podul și mai sus sunt niște poduri foarte subțiri.

O arteră înfundată care irigă membrele inferioare. Organismul încearcă să se echilibreze și crează o rețea nouă, secundară, de vase. Chiar și așa, apare conflict în timpul mersului. Aceasta deoarece activitatea fizică cere sânge, arterele au depuneri și nu pot să-l ofere. Apare durerea la mers, dar și senzația de picioare reci. Sunt motive să mergeți la cardiolog.

Dr. Nicolae Cârstea, medic primar cardiolog: „Se duc niște ghiduri și pe aceste balonașe ne ajută să desfundăm acel vas. Poate fi necesară și implantarea unui stent, care să mențină acel vas deschis.Răspunsul e spectaculos, în timpul revacularizării, pacientul care și-a simțit ani de zile piciorul rece se încălzește.”

După rezolvarea obstacolului din artere, medicamentul zilnic este mișcarea. Nu poate fi înlocuită cu nici un medicament de sinteză. Nu există medicamente care să trateze ateroscleroza. Eventuale medicamente țintesc factorii de risc.

Controlați colesterolul din sânge, glicemia și hipertensiunea. Și renunțați la fumat. Fumatul face leziuni în artere, unde intră colesterolul din sânge. Și astfel apare placa de colesterol.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult