Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zeci de curieri din Cluj-Napoca sunt instruiți prin proiectul "Prim-ajutor pe două roți" să ofere primul ajutor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Zeci de curieri din Cluj-Napoca sunt instruiți să ofere primul ajutor în cazul unor urgenţe.

Asistenții și medicii de la Servicul de Ajutor Maltez vor deveni, în perioada următoare, profesori pentru cei care, pe lângă livratul mâncării, doresc să învețe cum pot salva viețile oamenilor.

"Prim-ajutor pe două roți" se numește proiectul pilot, care își propune să creeze un mediu mai sigur atât pentru curieri, cât și pentru ceilalți participanți din trafic.

Unul dintre primele lucruri pe care curierii le învaţa la aceste cursuri de prim-ajutor, este cum să curate şi să dezinfecteze o rană. Pentru asta au un ghid cu diferite obiecte pe care le poartă în ghiozdan.

Oprirea hemoragiilor, îngrijirea rănilor sau chiar manevrele complexe în cazul unui stop cardio-respirator sunt doar câteva dintre operaţiunile pe care curierii le învață în programul de prim-ajutor organizat de Servicul de Ajutor Maltez. Cei care au absolvit cu succes cursul iau cu ei pe teren, pe lângă pachetul cu mâncare, și trusa de prim-ajutor.

Peter Gyorkos, curier: "La cursul acesta chiar am învăţat cum ar trebui să acorzi un prim ajutor, ce e de făcut în primele faze până la sosirea echipajelor".

Și cei care nu s-au înscris până acum, abia așteaptă să înceapă.

Erik Tollodi, curier: "Aş vrea să particip la acest curs deoarece consider că este un lucru foarte util să ştii să dai primul ajutor în trafic şi oricând se întâmpla un accident".

Proiectul „Prim-ajutor pe două roți” se desfășoară deocamdată numai în Cluj-Napoca, dar în curând va fi disponibil în mai multe orașe din România.

Zsolt Punkosti manager proiecte Serviciul de Ajutor Maltez în România: "Ne-am propus ca anul viitor, cel târziu în primăvară, să avem opt oraşe, cu curieri instruiţi. Vorbim în primă fază de oraşe mai mari, printre care Oradea, Timişoara, Bucureşti, Târgu Mureş, Baia Mare”.

Până anul viitor vor să instruiască aproximativ 100 de livratori din toată țară, spun reprezentanții proiectului.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult