Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Teleorman, primul loc în topul județelor cu pensionari mai mulți decât angajați

Your browser doesn't support HTML5 video.

La sfârşitul anului trecut, în România erau 9 pensionari pentru fiecare 10 salariaţi, arată datele Institutului de Statistică.

Situaţia este mai bună decât în urmă cu 20 de ani, când pensionarili erau aproape de două ori mai mulţi decât angajaţii. Însă în ţară sunt diferenţe enorme între zonele dezvoltate şi cele sărace.

În zonele dezvoltate economic numărul salariaţilor îl depăşeşte mult pe cel al pensionarilor, iar cea mai mare diferenţă este în Bucureşti şi Ilfov, unde avem doar 5 pensionari la 10 salariaţi. Urmează de Timiş cu 6 şi Sibiu şi Cluj cu câte 7 pensionari.

În schimb, în judeţele cele mai sărace, pensionarii sunt mai mulţi decât cei care muncesc. Pe primul loc se afla judeţul Telorman, cu 17 pensionari la 10 angajaţi, urmat de judeţul vecin Giurgiu, cu 16. Doar o idee mai bine stau judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Botoşani şi Neamţ, cu 14 pensionari la 10 salariaţi.

Interesant este că, la nivel naţional, raportul dintre pensionari şi salariaţi s-a schimbat masiv în ultimii 17 ani. În 2001 erau peste 6 milioane de pensionari şi mai puţin de 5 milioane de salariaţi. Însă numărul pensionarilor a scăzut, mai ales prin creşterea vârstei de pensionare, în timp ce numărul salariaţilor a crescut puternic în ultimii ani şi l-a depăşit pe al vârstnicilor.

Citește și
satu mare, mort,
Descoperirea făcută de poliție după ce un bărbat nu și-a luat pensia de 4 luni

Doar că specialiştii ne previn că echilibrul dintre numărul de salariaţi şi cel de pensionari nu va dura foarte mult.

Datele statistice arată că la sfârşitul anului trecut cele mai mici pensii erau în Botoşani, în medie 860 de lei pe lună, dar mai sunt încă 5 judeţe unde pensia medie este sub 900 de lei. Pensiile cele mai mari sunt în Bucureşti, 1362 de lei lunar. Surprinzător, capitala este urmată de Hunedoara, Gorj şi Prahova, şi asta pentru că mulţi pensionari de acolo sunt foşti mineri sau petrolişti.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult