Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Principesa Margareta a înlocuit stejarul sădit de regele Ferdinand. Înainte erau doi arbori care simbolizau unirea românilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un puiet de stejar a fost plantat în Piața Libertății din Timișoara - locul unde a dăinuit, aproape un secol, stejarul sădit de Regele Ferdinand.

Vechiul arbore a fost tăiat de municipalitate, după ce s-a uscat în urma unor lucrări de reabilitare din zonă, iar trunchiul risca să cadă peste trecători.

Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei, a pus o lopata de pământ la rădăcina stejarului care-l înlocuiește pe cel plantat în 1923 de străbunicul său, regele Ferdinand.

Reacția lui Dominic Fritz, primarul Timișoarei

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: „Au fost doi stejari plantați. Din păcate unul a murit. Și mă bucur foarte mult că Majestatea Sa Margareta a aceptat invitația mea.”

Evenimentul a atras mulți admiratori ai Casei regale și nostalgici ai vremurilor când România era monarhie. Această doamnă a călătorit 10 ore cu trenul până la Timișoara.

Reacția admiratorilor: „Asta e lumea mea. Regalitate, regalitate peste tot.”

Femeie: „Am venit de la București special. Asta e lumea mea. Regalitate, regalitate peste tot.”

Femeie cu flori în brațe: „Pentru a oferi un buchet de flori unor ambasadori ai României pe care îi respect foarte mult.”

Doi stejari plantați de regele Ferdinand și regina Maria în Piața Libertății în 1923

În 1923, în timpul unei vizite în orasul de pe Bega, regele Ferdinand și regina Maria au plantat doi stejari în fața garnizoanei din Piața Libertății.

Cei doi arbori simbolizau unirea românilor. Însă doar unul dintre ei a rezistat mai mult de un secol. Grav afectate de lucrările din zonă, rădăcinile stejarului plantat de rege s-au uscat.

Ulterior a fost tăiat pentru că risca să cadă. Trunchiul a ajuns la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, iar opera care va ieși din mâinile artiștilor plastici va fi amplasată într-un spațiul public din oraș.

CITEȘTE ȘI: Zborurile s-ar putea scumpi, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării

Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult