Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noi scumpiri la benzină și motorină, iar creșterile de preț vor continua. Prognoza finanțiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Benzina și motorina s-au scumpit din nou, la începutul anului. Pe lângă creșterea de accize anunțată de Guvern în ianuarie, pe piețele internaționale s-a scumpit și barilul de petrol.

Momentan, vorbim de un plus de câteva puncte procentuale, dar având în vedere conflictele din regiune, specialiștii spun că ne putem aștepta la noi creșteri anul acesta, care însă nu vor fi la fel de brutale ca cele de după izbucnirea războiului din Ucraina.

La unele stații de alimentare din București, prețul unui litru de benzină standard pleacă de la 6 lei și 90 de bani, un litru de motorină costă aproximativ 7 lei și 36 de bani.

Prețurile la pompă au crescut de mai multe ori în ultima lună.

De altfel, anul a început cu o scumpire de aproape 30 de bani pe litrul de benzină sau motorină, ca urmare a majorării accizelor stabilite de Guvern anul trecut. Iar majorările ulterioare au venit în urma scumpirii barilului de petrol pe piețele internaționale.

Citește și
Motorină în loc de benzină la pompă, într-o benzinărie din Baia Mare. Mulți șoferi au pățit-o
Benzina și motorina din România se scumpesc din nou. Urmează o creștere masivă a prețurilor la carburanți

Preţul depășește acum 80 de dolari şi a crescut cu 6% doar în ultima săptămână, în special din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Deși piața este totuși într-un echilibru față de anul 2022 când, în timpul crizei energetice, țițeiul depășea 100 de dolari pe baril, specialiștii spun că ne mai putem aștepta la unele creșteri de câteva procente până la vară.

Claudiu Cazacu, specialist piețe financiare: „Oglindirea creșterilor la pompă pe care o vedem până acum este doar o parte din ceea ce probabil că se va mai întâmpla în perioada următoare. Arabia Saudită a setat o direcție nouă, spunând că nu va mai investi în creșterea capacității de producție la 13 milioane de barili pe zi, va rămâne la 12 milioane de barili pe zi, și asta e o mare diferență.”

Pe lângă aceste elemente care ar putea pune presiune pe preț în perioada următoare, știm sigur deja că vom avea o scumpire în vară.

Accizele se majorează din nou de la 1 iulie. Benzina și motorina vor fi mai scumpe la pompă cu aproximativ 40 de bani pe litru. La un plin de carburant asta înseamnă un plus de peste 20 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult