Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Maria Dănilă, prima femeie din România care a cucerit vârful Annapurna din Himalaya. A urcat la peste 8.000 de metri

Your browser doesn't support HTML5 video.

O sportivă de 35 de ani reușeste o mare performanță pentru alpinismul românesc. Maria Dănilă este prima femeie din țară noastră care atinge un vârf de peste 8.000 de metri din Himalaya: vârful Annapurna.

Ultima etapă a ascensiunii a durat 17 ore și s-a desfasurat în condiții extrem de grele. Totuși, tenacitatea, dar și antrenamentele dure din ultimii 10 ani, au dus-o la victorie. Maria se pregătește acum pentru Everest.

Expediția din Himalaya a durat șase săptămâni timp în care românca a trecut prin toate cele trei tabere de ascensiune. Mai întâi a avut nevoie de aclimatizare iar apoi, a asteptat o fereastra de vreme bună, pentru a porni urcusului pe Annapurna, vârful de 8.091 de metri.

Odată pornită spre vârf, ca să nu piardă oportunitatea acelui moment de vreme bună, românca a fost nevoită să facă ascensiunea dintr-o singura bucată, fară pauză.

Maria Dănilă, alpinistă: „La început a fost chiar frumos, am văzut un răsărit superb, dar apoi s-a pus ceață și a început să ningă ușor și să mai bată vântul în rafale și la un moment dat am crezut că nu o să mai ajung. După aproximativ 17 ore am ajuns pe vârf”.

Citește și
Horia Colibășanu, din nou victorios în Himalaya. A cucerit al treilea vârf din lume, fără oxigen
Horia Colibășanu, din nou victorios în Himalaya. A cucerit al treilea vârf din lume, fără oxigen
Intenționează să ajungă pe Everest

După un efort epuizant, Maria a reușit să marcheze o premieră pentru alpinismul românesc.

Teofil Vlad, alpinist: „A fost prima româncă pe acest vârf, Annapurna, care are o istorie bogată, este primul vârf de 8.000 de m urcat de către oameni, în 1950, o ascensiune grea și un traseu foarte periculos, unde există pericolul obiectiv al avalanșelor și trebuie să te miști foarte repede”.

Maria Dănilă, de meseire specialist IT, și-a finanțat singură expediția care a costat în jur de 20.000 de dolari. Anul viitor intenționează să ajungă pe Everest, cel mai înalt vârf al planetei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult