Modifica setarile cookie
Toate categoriile

ÎPS Teodosie s-a împiedicat și a căzut în timpul slujbei de sfințire a apei de Bobotează

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anul acesta Boboteaza a început puţin mai devreme, dar numai la Constanța unde ÎPS Teodosie a furat startul sărbătorii şi a sfinţit apele cu o zi mai repede decât o cere calendarul bisericesc.

Înaltul prelat s-a urcat pe cisterne, a invitat mulţimea să ia agheazmă şi, la final, a dat o fugă şi la Hârşova, unde aruncat trei cruci în apa rece a Dunării.

Fără să ţină cont de regulile de distanţare şi unii dintre ei fără să poarte masca de protecţie, zeci de credincioşi s-au înghesuit marți dimineaţă, în Constanța, ca să ia apă sfinţită de Arhipiscopul Tomisiului - ÎPS Teodosie.

Pandemia nu a schimbat obiceiul ierahului de a-i chema pe creştini la sărbătoarea Bobotezei cu o zi mai devreme, aşa că oamenii au mers, în număr mare, cu speranţă.

- Este apă purtătoare de har şi este jumătate din Sfânta Împărtăşanie pentru sfinţire. Însănătoşează atât trupul cât şi sufletul. Este ceea ce ar trebui să primim pentru a fi mai proape de Dumnezeu.

Citește și
În procesiunea de Bobotează de la Constanța, ÎPS Teodosie a sfințit peste 50 de tone de apă
În procesiunea de Bobotează de la Constanța, ÎPS Teodosie a sfințit peste 50 de tone de apă. Cum era să cadă înaltul prelat

ÎPS Teodosie a ţinut o slubă în biserică dimineaţa, la ora 5. Apoi a ieşit în fața lăcaşului de cult şi a binecuvântat mulţimea.

A urmat ritualul sfinţirii apei. De şapte ori a urcat pe cisternele aduse special şi a făcut semnul crucii în tonele de agheasma.

La coborârea de pe cisterne, un preot l-a purtat de fiecare dată pe urmeri pe IPS Teodosie şi a avut grijă să nu cadă. Nu au fost însă lângă el la coborârea de pe treptele Arhiepiscopiei, când s-a împiedicat.

După-amiază, Teodosie a mers la Hârşova, unde a ţinut încă o slujbă şi aruncat trei cruci în Dunăre. Nouă bărbaţi au sărit să le prindă în apă care avea doar şapte grade Celsius.

Două dintre cele trei cruci au fost prinse de un profesor de sport la o şcoala generală din Călăraşi. În vârstă de 33 de ani, bărbatul este necăsătorit şi a vrut să le dea un exemplu elevilor lui.

Iulian Ștefan Boscornea: Sunt înotător foarte bun, exersez tot timpul anului. Reporter: Cam cum este apa? Iulian Ștefan Boscornea: Destul de rece! Este o binecuvântare, atât pentru mine cât şi pentru familia mea, generaţia asta este foartă ataşată de confort. Eu încerc să fiu un exemplu pentru ei!

Arhiepiscopul Tomisului şi-a dat întâlnire şi marți cu credincioşii. Zece mii de oameni sunt aşteptaţi în Portul Tomis la slujba de Bobotează.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: "Astăzi este ajunul Bobotezei anului 2021. Sperăm că zilele de azi şi mâine zile pline de daruri coborâte de Dumnezeu din cer asupra Pământului, asupra întregului Univers, asupra fiecăruia dintre noi, aceste daruri să pătrundă şi în sufletele şi în trupurile noastre."

Din cauza pandemiei, miercuri, evenimentele de Bobotează se vor desfăşura diferit. În Bucureşti - de pildă - nu vor mai fi acele vase mari în care se sfinţeşte apă şi peste tot în ţară - la slujbe - credincioşii trebuie să poarte masca de protecţie şi să păstreze distanţa de siguranţă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult