Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine este primul șofer care a fost trimis la închisoare cu executare în baza Legii Anastasia. A ucis trei tineri, fiind băut

Your browser doesn't support HTML5 video.

Legea Anastasia care prevede pedepse cu închisoarea pentru șoferii care băuți sau drogați provoacă accidente mortale face primele victime.

O instanță din Alba Iulia este prima din țară care o aplică. Decizia a fost luată în cazul unui tânăr care, anul trecut a luat trei vieți pe un drum național din Alba. Șoferul era aproape de comă alcoolică.

Eduard Palko este primul șofer condamnat de o instanță din România în baza legii Anastasia. Judecătoria din Alba Iulia i-a dat sentința: cinci ani de închisoare cu executare.

În august anul trecut, Palko, atunci în vârstă 19 ani s-a urcat băut la volan și pe Drumul Național 1, la ieșirea din localitatea Sântimbru - Alba a lovit trei tineri care mergeau pe marginea șoselei și i-a ucis. Victimele făceau parte dintr-un grup de șase persoane și se întorceau acasă după o ieșire în club.

Bogdan avea 17 ani, Daniel 18, iar Patrick 25.

Citește și
copil
Un bărbat din Sălaj care și-a violat fiica vitregă, o fetiță cu autism, și-a primit pedeapsa. Cum a reușit mama să afle totul

Emil Doru, tatăl lui Daniel: „Trei tineri care s-au dus și nu mai vin niciodată. Au fost rupți în zece bucăți. Rupți.”

Sentința pronunțată de Judecătoria din Alba Iulia a ținut cont de probele strănse de Poliție în dosarul de anchetă, deschis după accident. Eduard Palko avea 1,94 g/l alcool pur în sânge, spre comă alcoolică. Băuse șapte beri și whisky. Când a produs tragedia conducea cu 119 km/h.

Robert Cazanciuc, inițiatorul legii Anastasia: „Sper că aceste soluții de condamnare să fie, dacă vreți, o învățare de minte pentru cei care încă obișnuiesc să se urce la volan băuți sau drogați. Din datele Poliției, a scăzut numărul de infracțiuni în aceste 10-11 luni de la intrarea în vigoare a legii, a rămas constant numărul de contravenții, ceea ce înseamnă că oamenii se urcă în continuare băuți la volan, dar consumă alcool într-o cantitate mult mai mică.”

În cazul lui Eduard Palko, familiile victimelor sunt hotărâte să facă apel pentru că sunt de părere că 5 ani de închisoare sunt prea puțini pentru el. Patrick, de pildă, nu a mai apucat să își vădă copilul cum crește.

Alexandra Coșercar, iubita lui Patrick: „În fiecare zi mă gândesc la el și plâng în fiecare zi, mai ales când îmi văd copilul că seamănă cu el.”

Legea Anastasia a întrat în vigoare în iulie, anul trecut.

În ultima zi a lunii trecute, președintele Klaus Iohannis a promulgat și legea care prevede că șoferii condamnați pentru conducerea vehiculelor băuți sau drogați pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult