Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cel mult 8 coroane la un mormânt, în Târgu Mureș. Familiile îndoliate vor avea de plătit dacă nu se respectă regula

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel mult opt coroane la fiecare mormânt din cimitirele din Târgu Mureș. Această decizie surprinzătoare a împărțit deja comunitatea în două.

În timp ce unii cred că banii cheltuiți pe un munte de coroane ar putea fi de ajutor familiei îndoliate, alții nu văd cu ochi buni această limitare. Totuși, în cazul în care noile reguli nu se respectă, rudele mortului trebuie să plătească transportul coroanelor la groapa de gunoi.

Decizia Administrației parohiilor a fost luată după modelul occidental, unde doar familia celui decedat aduce coroane de flori. Potrivit hotărârii, pe un loc de mormânt pot fi depuse cel mult 8 coroane de flori . Totuși, cei care participă la înmormântare pot veni fiecare cu un o floare. Banii cu care ar fi cumpăarat o jerbă sau o coroană ar urma să fie donați familiei îndurerate. Părerile sunt însă împărțite.

Localnic: „Mi-e milă, că venim de doi ani în fiecare zi la cimitir și vedem cum se aruncă coroanele , dar nu se reciclează. Ăla e cel mai mare bai. Dacă s-ar recicla să recupereze măcar alunul din care e făcută rama… Se aruncă la gunoi. Ar fi bine pentru mormanul de coroane care după câteva zile se veștejesc, nu știu dacă semnifică dragostea față de cel mort acel morman mare de coroane.”

Reporter: „Credeți că o să respecte lumea?” Localnic: „Nu. Părerea mea că nu... Poate mai încolo până se obișnuiesc.”

Vestea îi nemulțumește însă și pe florari şi pe cei care oferă servicii funerare. Mai ales că au fost cazuri în care la o singură înmormântare s-au comandat chiar și 60 de coroane.

Incze Julianna, reprezentant serviciu funerar: „De la 10 coroane la 50, depinde sunt cazuri unde sunt și 60 de coroane. Depinde câte cunoștințe avea omul, cât de cunoscut. Oamenii, de obicei, le duc coroane sau flori mai puțin. Oamenii sunt obișnuiți cu coroanele și cu ultimul omagiu.”

Hotărârea va fi aplicată de lună viitoare în cimitirele ce aparțin confesiunilor maghiare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult