Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) De ce ai nevoie de RMN și unde poți face în Capitală

Ai fost vreodată programat pentru un RMN și te-ai întrebat ce presupune această procedură? RMN-ul înseamnă Rezonanța Magnetică Nucleară, mai este cunoscut și sub numele de IRM.  

IRM este o tehnică imagistică avansată, folosită în medicina modernă pentru a diagnostica și monitoriza diverse afecțiuni. Tehnica folosește câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale structurii interne a corpului. Principiul de bază al RMN-ului se bazează pe proprietățile magnetice ale nucleelor atomilor din corpul uman, astfel că dacă te interesează IRM in Bucuresti poți apela la Clinica Eminescu 100!

Când se recomandă RMN-ul

RMN-ul este o unealtă utilă în diagnosticarea și monitorizarea mai multor afecțiuni medicale și pentru că nu implică radiații ionizante, se folosește des.

Diagnosticul afecțiunilor neurologice

Astfel, este valoros în evaluarea creierului și a măduvei spinării, fiind utilizat pentru a diagnostica și monitoriza afecțiuni precum scleroza multiplă, tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale, anevrisme și leziuni traumatice. Imaginile RMN ale creierului pot arăta detalii foarte fine ale structurii cerebrale, ceea ce permite medicilor să identifice anomalii care ar putea fi omise prin alte metode de imagistică.

Evaluarea problemelor musculo-scheletice

Pentru articulații, mușchi și oase, RMN-ul este adesea folosit pentru a diagnostica leziuni sportive, rupturi de ligamente, tendinite, artrite și alte afecțiuni musculo-scheletice, iar prin informațiile obținute este mult mai ușoară monitorizarea recuperării în urma tratamentelor.

Identificarea bolilor cardiovasculare

RMN-ul cardiovascular este utilizat pentru a evalua structura și funcția inimii și a vaselor mari de sânge deoarece poate detecta anomalii ale mușchiului cardiac, valvei cardiace, pericardului și aortei, precum și fluxul sanguin și perfuzia miocardică, fiind o metodă non-invazivă de a obține informații detaliate despre sănătatea cardiovasculară.

Cum se efectuează RMN-ul

Înainte de efectuarea unui RMN, pacientul trebuie să îndepărteze orice obiect metalic de pe corp precum bijuterii, ceasuri, proteze dentare sau îmbrăcăminte cu fermoare metalice și să informeze personalul despre eventuale implanturi metalice sau dispozitive medicale.

Apoi, este poziționat pe o masă mobilă care glisează în interiorul scannerului RMN, un tub cilindric mare și pe durata procedurii, trebuie să rămână cât mai nemișcat posibil pentru a evita artefactele în imagini.

Cât durează un RMN

Procedura de RMN poate dura între 20 și 90 de minute, în funcție de zona examinată și de complexitatea scanării. Deși procedura este nedureroasă, unii pacienți pot experimenta disconfort din cauza spațiului închis și a necesității de a sta nemișcați pentru perioade lungi de timp.

Care sunt avantajele unui RMN

RMN-ul este o metodă extrem de eficientă pentru diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni, dar, ca orice procedură medicală, prezintă atât beneficii cât și riscuri.

Unul dintre cele mai mari avantaje este cel că produce imagini detaliate ale țesuturilor moi, care sunt dificil de vizualizat prin alte metode de imagistică. De asemenea, nu folosește radiații ionizante, motiv pentru care este o opțiune sigură inclusiv în cazul femeilor însărcinate sau copiilor.

Există riscuri sau contraindicații?

Cu toate că RMN-ul este considerat sigur pentru majoritatea pacienților, există câteva riscuri și contraindicații. Persoanele cu implanturi metalice, de exemplu stimulatorii cardiaci, protezele metalice sau fragmente metalice în corp, pot fi expuse la riscuri din cauza câmpurilor magnetice puternice.

Pentru a minimiza riscurile, este esențial ca pacienții să ofere informații complete despre istoricul lor medical și să urmeze toate instrucțiunile date de personalul medical.

În cazul persoanelor cu claustrofobie, se pot administra sedative ușoare pentru a ajuta la relaxare. De asemenea, scannerul RMN este dotat cu un sistem de intercomunicație care permite pacienților să comunice cu tehnicianul în orice moment în timpul procedurii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult