Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce salarii vor și ce pretenții au tinerii care își caută un job. „Cam 4.000 lei”. „Să nu lucrez marți, joi și în weekend”

Your browser doesn't support HTML5 video.

„La o negociere pentru contractul de muncă, salariul unui începător se apropie mai mult de ce oferă firma, nu de ce vrea canditatul!”

Asta spun specialiștii în resurse umane în fața inflației de tineri cu multe diplome, dar fără experiență în domeniul dorit. 11 mii de joburi au fost disponibile la un târg din Capitală, majoritatea pentru lucrători calificați.

Cele mai multe contracte au fost semnate pentru vânzători, bucătari, dispeceri, contabili și agenți de securitate.

”Ne puteți scrie, dar vă căutăm noi!” Acesta este mesajul primit la pachet, cu un braț de pliante, de mulți doritori la acest târg de locuri de muncă.

Până la 23 de ani, Bogdan a jonglat cu mai multe slujbe - livrator, șofer și lucrător într-o agenție de pariuri. Însă angajatorii din domeniul său de licență îl consideră începător și îi oferă cu o treime sub ce speră.

-Cam 4.000 lei net! Na, în București e scump și trebuie să trăiești. Ai chirie, mâncare. -Stai cu părinții? -Nu, sunt din Bacău.

La joburile de bază, firmele negociază cel mult 10 la sută. Multe posturi sunt adjudecate de absolvenți de facultate care privesc salariul drept bani de buzunar, fiindcă locuiesc cu familia.

„2.500 ca salariu. Pun eu presiune pe mine să-mi găsesc de lucru și să nu mai depind financiar de părinți.”

Altfel, așteptările cresc odată cu numărul de diplome.

Cel puțin o facultate, eventual un master și poate un stagiu de practică neplătit... plus masă și casă pe cheltuiala părinților, până pe la 22 de ani. Acesta este profilul tânărului în căutarea primului loc de muncă, sperând la o recompensă financiară generoasă pentru cât de mult a studiat. Doar că angajatorii cer, în primul rând, experiență.

Nici câțiva prieteni care au terminat Cibernetică și Informatică n-au mai lucrat, dar știu ce doresc.

„4.000 de lei minim net.”

„Un birou cu diferite plante sau... să mă simt relaxată. -Cu fotografii? -Da, e ok.”

Potrivit statisticilor unei platforme de recrutare, diferența dintre salariul cerut și cel oferit depășește 75% la un post de contabil, 15% la agent de vânzări, 25% la asistenți medicali și 30% la manageri.

Constantin Vasile, director de resurse mane grup de firme: „Un candidat care nu a reușit să termine studii superioare și să ocupe un job, dar are așteptări de 1.500-2.000 de euro... eu, din poziția pe care o ocup, le consider nerealiste.”

O tânără a părăsit o multinațională, dar caută un pachet salarial similar.

„-Tot pe partea de manager m-aș duce. -Manager de...? -Manager de proiect, cel mai probabil. ... de la două mii de euro în sus.”

Cu liceul terminat recent, Mihnea vrea să aranjeze haine pe manechine, în mall. Se mulțumește cu salariul minim pe economie.

La programul full time pune anumite condiții.

„Să nu lucrez în anumite zile... marți, joi. Și-mi place să mă distrez și eu în weekend.”

Doar câțiva deținuți care așteaptă eliberarea ar accepta orice salariu.

-Orice domeniu... nu mai ai preferințe. -Aveți studii încheiate? -Da, 8 clase.

-Ce activități ați avut înainte de sentință? -Paznic de vânătoare. -Acum ce vi s-ar potrivi în oraș? -Tot pe aceeași activitate m-aș adapta.

Aș vrea să-mi găsesc același domeniu. Agent de securitate, gardă de corp, ceva intervenție la firma de pază.

Punctul în care interviul se încheie deseori este cazierul judiciar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult