Șofran - cum arată și la ce se folosește cel mai scump condiment din lume. Cât costă și ce beneficii are
Șofranul conține substanțe chimice care ar putea influența starea de spirit, distruge celulele canceroase, reduce inflamațiile și poate acționa ca antioxidanți. Sunt necesare 75.000 de flori de șofran pentru a produce aproximativ 450 de grame de condiment de șofran. Șofranul este cultivat în mare parte în Iran și recoltat manual, fiind unul dintre cele mai scumpe condimente din lume.
Șofran - cum arată și la ce se foloseșteFirele sau filamentele de șofran sunt, de fapt, staminele unei flori — Crocus sativus — care prosperă în climatele calde. Prețul ridicat al șofranului nu se datorează rarității florilor în sine, deși aria lor geografică este limitată, ci mai degrabă ferestrei scurte de înflorire, randamentului scăzut și costului ridicat al muncii necesare pentru a recolta aceste fragmente fragile. (Vorbim aici despre muncă minuțioasă cu penseta, nu despre mașini magice care extrag staminele.) Filamentele sunt apoi uscate și ambalate, având un aspect asemănător trompetelor de culoare stacojie, cu o tentaculă delicată galbenă atașată.
Ce gust are șofranul?Așa cum se întâmplă cu unele dintre cele mai complexe produse alimentare din lume — Chartreuse, trufele etc. —, gustul exact al șofranului este dificil de descris, deoarece este unic. Are o aromă ușor afumată, însă, atunci când este gătit, emană o aromă ușor pământie și dulce.
În ciuda complexității sale, șofranul se potrivește remarcabil de bine cu o varietate de alimente, de la legume, la fructe de mare, carne sau orez cu șofran, paella fiind unul dintre preparatele sale emblematice.
Șofranul poate fi folosit chiar și în deserturi. Similaritatea sa biologică cu vanilia — care este, de asemenea, stamina unei flori — îl face să funcționeze într-un mod asemănător; nu trebuie să fie ingredientul principal, dar amplifică calitățile complexe ale fiecărui alt ingredient cu care intră în contact.
Ce trebuie să cauți atunci când cumperi șofran• O culoare roșu închis
• Miros floral subtil
• Fire întregi de șofran
Nu cumpăra niciodată șofran măcinat, deoarece este puțin probabil să fie șofran pur. Este mai probabil un amestec de elemente precum turmeric sau boia afumată. Deși nu ar fi o idee rea pentru un mix de condimente, acesta nu este șofran autentic.
Cum se folosește șofranul șofranulO întrebare mai bună ar fi: cum nu ar trebui să folosești șofranul?
Pune-l în în risotto, servit cu fructe de mare sau în supe pentru crustacee sau, în preparate cu carne de miel sau în ingrediente care ar putea beneficia de această aromă.
În ceea ce privește metoda ideală de adăugare a șofranului într-un preparat, ar trebui să activezi condimentul într-o cantitate mică de lichid. Astfel, culoarea vibrantă se va răspândi uniform în preparat, acesta fiind unul dintre punctele forte — la propriu și la figurat — ale gătitului cu șofran.
Cât timp pot păstra șofranulLa fel ca în cazul oricărei plante sau condimente uscate, termenul de valabilitate pentru un maxim de aromă este relativ scurt, dar îl poți prelungi păstrându-l într-un recipient etanș, într-un loc răcoros și uscat, departe de lumina soarelui.
Având în vedere prețul său ridicat, vei dori să valorifici la maximum fiecare fir de șofran.
Cât costă șofranulExistă un motiv pentru care șofranul este asociat cu bogăția și luxul — acest condiment este scump. Prețul ridicat se datorează faptului că trebuie recoltat manual. De fapt, este nevoie de aproximativ 1.000 de flori pentru a obține doar aproximativ 28 de grame de șofran.
Un kilogram de șofran se poate vinde și cu 30.000 de euro, așa că nu e de mirare că se mai numește și „aur roșu”.
De exemplu, un kilogram de bulbi de plante din care se extrage șofranul costă 20-30 de euro, însă este nevoie de o cantitate imensă de plante din care să se recolteze staminele astfel încât să poți produce șofran pe care să îl vinzi.
Și în România se cultivă șofran, aceasta fiind o afacere foarte profitabilă. Un kilogram de șofran costă în jur de 28.000 - 30.000 de euro. Un gram de șofran de calitatea I costă 14 euro. Cel mai mare cultivator de șofran din lume este Iran. Țara exportă peste 50 de tone de condiment anual în țări precum Emiratele Arabe Unite, Spania, China și Arabia Saudită.
Șofran - beneficii pentru sănătateOamenii folosesc adesea șofranul pentru tratarea depresiei, anxietății, bolii Alzheimer, crampelor menstruale, sindromului premenstrual (PMS) și a multor alte afecțiuni. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi științifice solide care să susțină multe dintre aceste utilizări. Șofranul are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate, datorită compușilor săi activi, precum:
• Crocina
• Crocetina
• Picrocrocina
• Safranalul
De asemenea, șofranul este bogat în minerale importante, cum ar fi:
• Calciul
• Potasiul
• Fierul
Ameliorarea simptomelor asociate sindromului premenstrual - Șofranul este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce simptomele negative ale sindromului premenstrual (PMS). Într-un studiu, 60% dintre femeile care au luat suplimente de șofran au raportat o reducere cu 50% sau mai mult a 17 simptome asociate PMS-ului.
Ajutor în combaterea depresiei și anxietății - Constituenții activi din șofran au proprietăți antidepresive și anxiolitice comparabile cu anumite medicamente standard, inclusiv:
• Citalopram
• Fluoxetina
• Imipramina
În plus, persoanele care folosesc șofran pentru depresie sau anxietate raportează mai puține efecte secundare negative.
Prevenirea bolilor cardiovasculare - În țările mediteraneene, unde consumul de șofran este frecvent, cazurile de boli cardiovasculare sunt mai scăzute decât media. Acest lucru se datorează, probabil, proprietăților antiinflamatoare și efectelor benefice asupra colesterolului oferite de șofran. Prezența crocetinei în șofran reduce nivelul colesterolului „rău” din sânge, ceea ce scade indirect riscul de infarct. Antioxidanții din șofran oferă, de asemenea, protecție suplimentară inimii și pot crește activitatea antibacteriană și antivirală a organismului, conform webmd.
Încetinirea simptomelor bolii Alzheimer - Cercetările arată că persoanele cu boala Alzheimer care iau regulat suplimente de șofran au o funcție cognitivă semnificativ mai bună decât cele care nu consumă șofran. Efectele șofranului asupra demenței se datorează, probabil, proprietăților sale de a preveni acumularea proteinei beta-amiloid în creier, considerată de cercetători drept una dintre posibilele cauze ale bolii Alzheimer.