Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii care și-au instalat fotovoltaice caută acum și o baterie de stocare a energiei. Ce spun specialiștii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Crește numărul prosumatorilor în România. După ce și-au montat panouri fotovoltaice, mulți vor și o baterie de stocare a energiei.  

La un eveniment de profil organizat în București, experții au prezentat astfel dispozitive, dar și proiecte pentru clădiri cu un consum de energie aproape de zero.

O baterie pentru stocarea energiei este o investiție importantă pentru prosumatori. Ea trebuie să acopere consumul într-o gospodărie. Există mai multe tipuri de baterii, cum ar fi cele cu litiu-ion, plumb-acid și cele cu tehnologie avansată ori Life PO4, iar la fiecare tip diferă durata de viață, eficiența și costul.

Daniel Nica, managerul unei companii: ”Un acumulator trebuie să aibă o garanție de cel puțin 5 ani de zile, pe lângă asta să fie atenți de unde sunt achiziționate, să existe un service center pentru ele în România pentru acces rapid în situațiile în care apar defecte. Atunci când vorbim de instalație rezidențială, vorbim de 3-5,6 KW de panouri instalate pe casă, iar atunci când punem partea de stocare o să avem nevoie de un 5 kw, un 10 kw în stocare. O casă standard în România consumă undeva în medie la un 10 kw/oră pe zi. Asta înseamnă că un acumulator de 10 kw o să fie în stare să țină casa timp de o zi".

De asemenea, se verifică durata de utilizare a unei baterii.

Citește și
distributie energie
Victima propriului succes. Șefii ANRE recunosc că sunt prea mulți prosumatori pentru cât poate „duce” rețeaua națională

Robert Kenderessy, managerul unei companii: ”Imaginați-vă că în 2-3 ani vor apărea bateriile solide state cu care poți să încarci o mașină, 100 de km, în 5 minute și o să ajungă la 1200 de km capacitate. Tu poate astăzi nu, dar peste 4-5 ani o să ai un voucher de la stat în care poți să îți cumperi o mașină electrică mai rentabilă și trebuie gândit că o să o încarci".

Casele noi vor trebui să aibă zero emisii de carbon, începând cu 2030

Cristian Dragomir, CEO-ul unei companii: "Piața prosumatorilor este într-o foarte mare creștere. Este o efervescență foarte mare încă de la nivel de 2019, când prețurile la energie au început să crească. Toată lumea s-a uitat să acceseze fonduri. Acum pot upgrada sistemele și cu baterii, ceea ce este îmbucurător și salutăm acest lucru".

În același timp, crește și interesul pentru locuințele verzi. De câțiva ani, dezvoltatorii sunt obligați să construiască doar clădiri cu un consum de energie aproape de zero. Acestea au costuri mici de întreținere. Au fațadele izolate termic, ferestrele cât mai mari pentru lumină naturală, un sistem inteligent de ventilație, dar și sisteme de încălzire moderne, cum ar fi panourile fotovoltaice.

Andrei Leșan, inginer: "Vorbim despre o construcție care trebuie să fie cât mai performantă energetic, adică să consume mai puțină energie pentru încălzire, răcire, preparare apă caldă și să fie etanșă, adică nu se justifică să construiești mult și să sufle pe la tâmplărie".

Din 2030, construcția clădirilor vor trebui să respecte un nou standard - zero emisii de carbon. Este pragul la care Europa tinde să ajungă pentru a reduce consumul de energie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult