Preaviz în 2022. Ce drepturi și obligații au angajații și angajatorii
Perioada de preaviz este intervalul de timp în care angajatul își poate căuta un loc de muncă și angajatorul poate găsi o altă persoană pentru postul rămas liber.
Cât este perioada de preavizPotrivit articolului 81 din Codul Muncii, termenul de preaviz este convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, este cel prevăzut în contractele colective de muncă. Termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
În perioada de preaviz, angajatul are în continuare obligația de a-și respecta orele de muncă și de a rezolva sarcinile menționate în contractul individual de muncă.
Cum trebuie să redactezi o demisie: model demisieÎn prezent nu mai este nevoie să redactezi o demisie de mână, pentru că există suficiente modele pe care le poți descărca și completa ulterior online.
Un model de cerere de demisie poți găsi la finalul acestui articol.
Ce obligații are angajatorul atunci când un salariat demisioneazăPotrivit Codului Muncii, demisia este un act întocmit de către angajat, prin care îl înștiințează pe angajator despre încetarea contractului de muncă. De menționat, că angajatorul trebuie să înregistreze demisia în registrul de intrări și ieșiri al companiei în ziua în care a fost primită.
În situația în care angajatorul refuză să accepte demisia, acesta poate fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei.
Totodată, dacă angajatorul nu înregistrează demisia în Revisal, poate primi o amendă de până la 8.000 de lei.
Preaviz în perioada de probăPotrivit articolelor 31 - 33 din Codul Muncii, persoanele care se află în perioada de probă, adică primele 90 de zile de după angajare, și decid să demisioneze sau sunt concediate, nu trebuie să mai stea în perioada de preaviz.
Mai mult decât atât, în perioada de probă, angajații nu sunt obligații să-și motiveze decizia în momentul în care își dau demisia.
Perioada de preaviz: zile rămase de concediu de odihnăÎn perioada de preaviz, angajatul are dreptul de a-și lua zilele libere rămase din concediul de odihnă sau poate fi compensat financiar pentru acestea.
Concediu medical în perioada de preavizPotrivit articolului 50 din Codul Muncii, perioada de preaviz se suspendă atunci când salariatul intră în concediu medical, iar după ce revine se continuă perioada de preaviz.