Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Povestea bărbatului care de 10 ani face scufundări în mare pentru a-și găsi soția: „Trebuie să continui să caut”

Un japonez, Yasuo Takamatsu, face de 10 ani scufundări pentru a găsi rămășițele soției sale, dispărute în timpul cutremurului din 2011. Inițial, el a căutat pe uscat, iar acum povestea sa a devenit subiect de film.  

Yasuo Takamatsu și-a văzut soția, Yuko, pentru ultima dată în martie 2011, considerată luna Marelui Cutremur din estul Japoniei, al patrulea cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată și cel mai puternic care a lovit Japonia în instoria consemnată, care a provocat un tsunami devastator, notează Aeon.

În urma dezastrului provocat de cutremur, aproximativ 450.000 de persoane și-au pierdut casele, peste 18.000 de persoane și-au pierdut viața și peste 2.500 de persoane au fost date dispărute, deoarece trupurile lor nu au fost găsite niciodată. În plus, la acestea se adaugă și tsunamiul care a dus la dezastrul nuclear de la Fukushima.

În haos și distrugerea care au urmat cutremurului, Yuko a fost una dintre persoanele care au fost luate de valuri, tsunamiul lovind-o în timp ce se afla la muncă la o bancă. Cu puțin timp înainte i-a trimis soțului ei un e-mail în care îi spunea: „Ești bine? Vreau să merg acasă”. A fost ultima oară când a auzit de ea.

Takamatsu se afla în orașul vecin cu soacra sa într-un spital în acea zi și, din cauza distrugerilor, nu s-a putut întoarce pentru a-și căuta soția imediat după dezastru. A început căutarea rămășițelor soției sale pe uscat, telefonul acesteia fiind găsit în parcarea băncii la câteva luni după tsunami.

Citește și
Fukushima
Japonia a oprit temporar deversarea în mare a apei reziduale de la Fukushima. Care este motivul

Acesta conținea un mesaj nesemnat care spunea „tsunami-ul este dezastruos”, scris la ora locală 15:25, dar mesajul nu a fost transmis niciodată. Știa că soția sa era în viață la acel moment pentru a scrie acele cuvinte, dar după aceea nu mai exista nicio urmă a ei.

Zece ani în căutarea soției

După ce a căutat timp de doi ani și jumătate pe uscat, și-a mutat explorările pe mare, luând lecții de scufundări în septembrie 2013 pentru a putea învăța să exploreze marea. De atunci, se scufundă în fiecare săptămână pentru a căuta indicii despre locul în care se află trupul soției sale.

„Vreau să o găsesc, dar simt, de asemenea, că s-ar putea să nu fie descoperită niciodată, deoarece oceanul este mult prea vast - dar trebuie să continui să caut”, a declarat el în scurtmetrajul The Diver care spune povestea lui.

El nu se scufundă singur, ci împreună cu instructorul de scufundări Masayoshi Takahashi, care conduce scufundări voluntare în apă pentru a ajuta la căutarea victimelor tsunami dispărute.

Operațiunile de căutare a celor peste 2.500 de persoane care au dispărut în timpul dezastrului din 2011 sunt încă în desfășurare, deși la o scară mai mică decât până acum.

Takamatsu și-a cunoscut soția în 1988, când lucra în armata japoneză, dar când a avut loc dezastrul, lucra ca șofer de autobuz și, în ultimul deceniu, a făcut peste 600 de scufundări.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult