Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alegeri SUA 2024. Dezbaterea care a schimbat părerile a milioane de americani. „Cred că la final s-a văzut concluzia”

Your browser doesn't support HTML5 video.

O discuție civilizată dar și cu gafe - așa a fost catalogată prima dezbatere televizată între candidații la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite.

Republicanul J.D. Vance și democratul Tim Walz s-au contrat mai mult pe probleme interne, semn că niciunul nu stăpânește prea bine politica externă a SUA.

Câștigător al disputei pare să fi ieșit reprezentantul Partidului Republican, deși va mai dura ceva până când efectele vor fi vizibile în sondaje.

Dezbaterea găzduită de postul de televiziune CBS News a durat o oră și jumătate, timp în care democratul Tim Walz și republicanul J.D. Vance au adoptat un ton politicos, fără critici şi reproșuri. Cei doi s-au concentrat, în schimb, pe cei doi prezidențiabili: Donald Trump și Kamala Harris.

Discuție Walz - Vance:

- (Trump) încă spune că nu a pierdut alegerile. Vreau să întreb... a pierdut sau nu alegerile din 2020?

- Tim, eu mă concentrez pe viitor. I-a cenzurat Kamala Harris pe americani ca să nu-și spună opiniile despre COVID?

- Ăsta e un non-răspuns condamnabil.

Cum discuția a avut loc pe fondul atacului Iranului asupra Israelului, cei doi au avut un punct de vedere comun în privința crizei din Orientul Mijlociu.

Tim Walz: „Ne vom păstra angajamentele și, așa cum a spus vicepreședinta (Kamala Harris) astăzi, ne vom apăra și vom sprijini forțele aliate. Vor exista consecințe.”

J.D. Vance: „Israelul trebuie să decidă ce este de făcut pentru a-și menține siguranța țării, dar trebuie să-i sprijinim pe aliații noștri oriunde s-ar afla atunci când se luptă cu băieții răi.”

Chestiunile interne precum atacurile armate din școli sau dreptul la avort au acaparat cea mai mare parte a discuției.

J.D. Vance: „Lăsați alegătorii să ia aceste decizii, lăsați fiecare stat în parte să-și facă propria politică cu privire la avort. Cred că asta are cel mai mult sens într-o țară foarte mare, foarte diversă și să fim sinceri, uneori o țară foarte, foarte dezordonată și divizată.”

Tim Walz: „Ar trebui să vă vedeți de treabă în legătură cu această problemă. Lucrurile au funcționat cel mai bine atunci când „Roe versus Wade” (decizia SCOTUS - Curtea Supremă a SUA - care proteja dreptul la avort) a fost în vigoare. Aici este vorba despre un drept fundamental al omului.”

Un sondaj CNN a arătat, la finalul dezbaterii, un ușor avantaj pentru republican. 51% dintre urmăritori înclină să creadă că Vance s-a descurcat mai bine decât Walz. Acesta din urmă și-a încheiat seara la o pizzerie.

Tim Walz: „Cred că a fost o dezbatere bună, publicul a apucat să vadă un contrast. Și cred că la final s-a văzut concluzia, anume că problema democrației e importantă.”

Pe de altă parte, ambii candidați au câștigat la capitolul „încredere" în ochii americanilor. Walz a crescut cu 8 procente, iar Vance, cu 9 procente.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult