SRI intervine în scandalul rețelelor de troli folosite în alegeri. Rolul jucat de ruși în cursa pentru Cotroceni
Comisia pentru controlul activității SRI confirmă că în România au fost create mai multe conturi false pe rețelele sociale pentru a lansa atacuri împotriva unor candidați la președinție sau pentru a crește artificial popularitatea acestora.
Totuși, aceste acțiuni nu ar conține elemente specifice campaniilor de propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili la adresa țării nostre. Cu alte cuvinte, nu sunt dovezi că Rusia ar fi implicata. După un nou raport primit de la compania Meta, ministrul Digitalizării a declarat pentru Știrile ProTV că acțiunile aparțin unor partide politice sau candidați la prezidențiale.
De la începutul scandalului legat de fermele de boți și de rețelele de troli și de eventualele implicări ale Rusiei în campania electorală din România Serviciul Român de Informații nu a reacționat direct.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Reacția SRI în acest scandal
Primele precizări vin prin intermediul comisiei de control al SRI care a cerut serviciului să vină cu o analiză. Astfel sunt respinse suspiciunile potrivit cărora în spatele atacurilor împotriva unor candidați la prezidențiale ar sta Rusia.
Dar nici nu există momentan informații concrete care să arate că vreun partid politic ar fi apelat la ferme de boți, adică grupuri mari de programe automate care rulează simultan pe internet pentru a răspandi informații cu scopul de a manipula opinia publica sau la rețele de troli, grupuri de persoane reale plătite pentru a posta mesaje înșelătoare sau controversate.
Ioan Cristian Chirteș, șeful comisiei de control al SRI: „Până în prezent nu au fost identificate elemente de conținut specifice campaniilor de progapanda sau dezinformare care să aibă legătură cu Rusia. Nu există un pericol pentru securitatea națională. Există conturi false, dar probabil sunt ale unui partid politic”.
Mai multe anchete sunt în desfășurare pentru a lămuri situația. Pe de-o parte, SRI a sesizat Ministerul Afacerilor Interne, iar Poliția Română a deschis un dosar penal pentru infacțiuni de grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și comunicare de informații false.
Reacția Meta în scandalul boților și trolilor
Pe de alta parte, compania Meta, care deține Facebook și alte platforme sociale, a trimis un raport către Ministerul Digitalizării. Meta a confirmat că în țara noastră s-au identificat rețele care foloseau așa-numiții "troli" pentru a influența alegerile electorale, dar care au fost blocate și nu vor mai putea fi folosite.
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării: „Au fost depistate mii de conturi, folosite de anumiți candidați. Politia să stabilească cine sunt”.
Scandalul din jurul folosirii acestor metode a pornit după ce Elena Lasconi a spus că Mircea Geoana ar fi angajat un om de afaceri israelian suspectat că a stat în spatele a zeci de acțiuni de manipulare și dezinformare în campanii electorale din întreaga lume.
Imediat au existat mai multe reacții din partea candidaților la prezidențiale. Marcel Ciolacu a declarat că o astfel de facilitate ar exista și în România și ar funcționa în interesul lui Mircea Geoană, care a respins însă acuzațiile în repetate rânduri.