Războiul vilelor, în coaliție. PNL acuză PSD că cere informații pe care deja le are despre vila din Aviatorilor
Secretariatul General al Guvernului a făcut publice astăzi cheltuielile pentru vila de protocol din Aviatorilor, despre care au apărut informații că ar fi pregătită pentru șeful statului, după terminarea mandatului.
Până acum, suma se apropie de 14 milioane de lei, iar lucrările nu sunt terminate. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a refuzat să comenteze despre o altă vilă de protocol care ar ascunde un secret, potrivit acuzației lui Nicolae Ciucă.
Secretariatul General al Guvernului a cerut RAPPS lista de cheltuieli pentru vila din Aviatorilor, după solicitarea premierului. Răspunsul arată că s-au făcut deja lucrări serioase.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Potrivit Secretariatului General al Guvernului, vila a avut nevoie obligatoriu de consolidarea structurii de rezistenta, adica stalpi, grinzi si plansee. Lucrările de rezistență au trecut de 4 milioane de lei.
La aceasta sumă se adauga cheltuielile pentru lucrările la arhitectura clădirii, finisaje interioare și exterioare, de aproape 6,4 milioane de lei. A fost refăcut și sistemului de instalații, încă 3,2 milioane de lei. Și se adaugă și peste 200.000 de lei pentru organizarea de șantier. Ajungem la un total de 13,8 milioane de lei.
Secretariatul General al Guvernului precizează că acestea sunt cheltuielile la zi, făcute până acum, însă lucrările se vor încheia anul viitor, deci nu e nota de plată finală. În plus, nu e clar dacă include și proiectarea, adică banii plătiți firmei sau firmelor responsabile de proiect. Sumele sunt mari, spun specialiștii, semn că lucrările ar fi de mare finețe.
Emil Ivănescu, vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România: „Presupune o serie de lucrări foarte specializate, de aceea intervențiile nu sunt ieftine, pe toate componentele, arhitectură, instalații, structuri, mai ales că lucrarea respectivă este într-o zonă protejată. Dacă vrei o anumită calitate, costurile apar pe toate componentele”.
Iohannis nu ar fi cerut o locuință de protocol după terminarea mandatului
RAPPS nu a răspuns la solicitarea Știrilor Pro TV privind detalierea acestor cheltuieli, iar Administrația Prezidențială a transmis că „nu există nicio solicitare din partea șefului statului pentru atribuirea unei locuințe de protocol”. Mandatul lui Klaus Iohannis expiră curând și are acest drept.
Subiectul e un cartof fierbinte în coaliția de guvernare. PSD a cerut lămuriri suplimentare: dacă imobilul va fi totuși alocat șefului statului, dacă suma alocată va ajunge în total la 7 milioane de euro, așa cum a aratat reportajul jurnaliștilor de la Recorder și dacă a fost aprobată de Nicolae Ciucă, atunci când era premier. Iar PNL susține că PSD ar ști scopul pentru care au fost început lucrările la această vilă.
Florin Roman, deputat PNL: „Domnul Ciolacu e un ipocrit, trebuie să îl întrebe pe Neacșu, pentru că dânsul a fost inițiatorul acelui HG. Instituțional avem un prim-ministru al României, dacă e bărbat să ceară toate imobilele și toți proprietarii la vedere”.
Premierul s-a ferit să răspundă provocării lui Nicolae Ciucă pe tema altei vile de protocol, din strada Starostescu. I-a cerut lista cu persoanele care merg acolo și a numit-o „un secret”.
Guvernul României a transmis într-un comunicat că din 2021 s-a făcut o singură investiție la această vilă, pentru o centrală termică, de aproape 60.000 de lei. SPP nu are o evidență a celor care au acces acolo, potrivit Executivului.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, marcel ciolacu, nicolae ciuca, Florin Roman, vila, rapps,
Dată publicare:
01-11-2024 19:08