Lavinia Șandru a început cariera politică în cadrul Partidului Democrat, îndeplinind funcțiile de secretar executiv al Departamentului de imagine (2001 - 2002), secretar executiv al Departamentului de relații internaționale (2002 - 2005), președinte al filialei din Târgu Mureș a partidului (2004 - 2005) și reprezentant al partidului la Partidul Socialiștilor Europeni și la Internaționala Socialistă.
La începutul anilor 2000, Lavinia Șandru intra în politică, devenind președinta filialei Mureș a Partidului Democrat (PD), condus atunci de Traian Băsescu. În urma alegerilor parlamentare din 2004, a fost aleasă deputat. În acea perioadă, Traian Băsescu câștiga președinția României, în fața lui Adrian Năstase, iar negocierile din culise pentru conducerea PD au început.
Lavinia Șandru, alături de alți membri ai PD, a semnat o scrisoare deschisă prin care îl susținea pe Cozmin Gușă pentru șefia partidului. Gușă fusese responsabil de campania lui Traian Băsescu, însă noul președinte nu a fost mulțumit de implicarea lui Șandru în aceste jocuri de putere din interiorul partidului.
„În politică este foarte uşor să ajungi pe centura politicii”, spunea atunci Traian Băsescu. A fost momentul în care Cozmin Guşă şi Lavinia Şandru au rupt relaţia cu Traian Băsescu.
În 2005 ea a înființat Partidul Inițiativa Națională (PIN), unde a ocupat funcția de vicepreședinte. Partidul s-a contopit ulterior în UNPR, formaţiunea condusă de Gabriel Oprea.
Peste ani, Lavinia Şandru s-a împăcat cu Traian Băsescu. „Ne-am întâlnit pe un coridor. M-am uitat la el, mi-a zâmbit, ne-am îmbrăţişat. Am făcut o politică în zona de haiducie, în zona de centură politică, nu mi-e ruşine, e brand-ul meu, centura politicii, nu-l las la nimeni. Să fie clar, de pe centură lucrurile se văd mai bine decât de la putere şi de la opoziţie! Centura e o zonă extrem de sfântă în politică”, spunea Lavinia Şandru în 2012.
Ea este inițiatoarea „Legii Mamelor”, încă în vigoare, prin care persoanele care au intrat în concediu pentru creșterea copilului primesc, pe o perioadă de doi ani, o indemnizație lunară în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
Lavinia Şandru şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale, din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), depunând 268.000 de semnături la Biroul Electoral Central.
„Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025 (BEC) informează că, în data de 14.03.2025, a fost depusă propunerea de candidatură a doamnei Marcela - Lavinia Şandru, desemnată de Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) pentru funcţia de Preşedinte al României. Odată cu propunerea de candidatură a fost transmis spre analiză şi semnul electoral pe care Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) doreşte să îl utilizeze în cadrul alegerilor prezidenţiale”, a transmis Biroul Electoral Central pe 14 martie.
La ieşirea din sediul BEC, Şandru preciza că a depus 268.000 de semnături.
„Începe o perioadă extrem de complicată, pentru că trăim o perioadă extrem de complicată. Sunt candidatul României reale. Voi fi preşedintele care va lupta împotriva abuzurilor”, afirma Şandru, potrivit News.ro, fiind bruiată de susţinători ai lui Călin Georgescu care scandau: „Călin Georgescu preşedinte”.
„Vă spuneam atunci când mi-am anunțat candidatura că voi fi președintele care va face ca România să nu dispară. Suntem 15 milioane de români în momentul de față între granițe, restul sunt în afară, și România se stinge pe zi ce trece, pentru că natalitatea este negativă. Mă voi lupta, voi face acea strategie demografică pe care să o ridic la rang de prioritate națională absolută, în așa fel încât România să nu dispară și nu va dispărea. Credeți-mă că am curaj să mă lupt pentru România reală și nu mi-e frică, chiar nu mi-e frică de nimeni care încearcă să-mi închidă gura. Nu au de ce să-mi închidă gura. România reală trebuie să vorbească”, preciza Lavinia Șandru.
Lavinia Şandru a lansat o provocare publică tuturor contracandidaților săi, și anume semnarea unui angajament ferm pe patru teme esențiale pentru viitorul României - adevărul despre alegeri, NATO, Uniunea Europeană și investiții în apărare.
„Testul adevărului! Să vedem cine ce vrea. Românii au vorbit foarte clar: peste 80% vor în NATO; peste 75% - în Uniunea Europeană și peste 90% își doresc să trăiască în pace, într-o țară sigură, capabilă să-și descurajeze adversarii. Și, nu în ultimul rând, toți vrem să aflăm adevărul despre anularea alegerilor. Asta vor românii și politica nu trebuie să aibă alte priorități”, declara Lavinia Șandru, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.
În acest sens, Lavinia Șandru a propus tuturor candidaților la președinție să semneze, până la 15 martie, un angajament clar pe patru teme fundamentale: adevărul despre anularea alegerilor; susținerea fermă a apartenenței României la NATO; angajamentul pro-european al țării; investițiile necesare în apărare pentru securitatea națională.
„Propun public tuturor candidaților la Președinție să semneze un acord pe aceste patru teme: adevărul despre alegeri; NATO; Uniunea Europeană și investiții în apărare! Să fie clar pentru toți românii cine ce vrea. Nu e nimic de negociat. Patru principii, semnate și parafate de toți cei care vrem binele țării. Până pe 15 martie! Înaintea datei limită de înregistrare a candidaturilor”, sublinia candidatul PUSL.