Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
Despre freamătul de pe scena politică a discutat Andreea Esca cu invitatul Știrilor PRO TV politologul Cristian Pîrvulescu.
Andreea Esca: Ce fel de coaliție la guvernare credeți că vom avea?
Cristian Pîrvulescu: Depinde foarte mult de cine va fi președintele României. Acum facem doar speculații, dar cel mai probabil, având în vedere că vorbim totuși de 65% din voturi, este să vedem o coaliție în zona pro-europeană. O coaliție nu trebuie făcută din foarte multe partide, o coaliție PSD-PNL-USRL-UDMR e o coaliție mult prea largă. O coaliție trebuie să aibă în jur de 50, cincizeci și ceva la sută din voturi, atâta cât să aibă o majoritate relativ satisfăcătoare.
Alegeri 2024
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
19:40
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
Mă gândesc la varianta PNL-USR-UDMR-minorități, care este o variantă suficientă, eventual cu un sprijin pentru situațiile mai sensibile de la PSD-ul de pe băncile opoziției. Sau, din contră, PSD la guvernare și PNL în opoziție- dar nu e nevoie de toate partidele, nu e nevoie de o asemenea majoritate și avem nevoie ca cineva să rămână și în opoziție. Pentru că dacă vor rămâne doar cei de la extrema dreaptă, aceștia vor folosi masiv dificultățile pe care le știm pentru anul viitor.
Pe de altă parte, dacă Georgescu va câștiga alegerile prezidențiale, va încerca într-un fel sau altul să creeze o majoritate care să-i fie favorabilă. Altfel spus, va încerca să spargă eventuala coaliție care va avea loc între partidele pro-europene, cu atât mai mult cu cât acum ne și indice în eroare, susținând că el, de fapt, este pro-european, doar că este puțin mai suveranist, că este pro-NATO- toate erau niște metafore, el este un unificator al națiunii, în sensul tradițiilor noastre strămoșești.
Nu știu ce se va întâmpla. Mi-e greu să cred că vom avea un guvern minoritar al extremei drepte, cele trei partide au undeva la 36% - prea puțin, prea riscant și nici nu cred că vor să-și asume guvernarea într-un an dificil economic.
”Interesul lui Georgescu va fi să existe o coaliție care să nu-l dărâme”
Andreea Esca: Care coaliție ar fi mai stabilă și mai bună pentru țară?
Cristian Pîrvulescu: Nicio coaliție nu va fi foarte stabilă. Cred că stabilitatea din ultimii 3 ani, 2021-2024, nu se va mai reîntâlni curând. Există foarte multe riscuri. Dacă dna. Lasconi va fi președinte, atunci USR va avea un comportament ceva mai previzibil decât a avut în coaliția PNL-USR din anii 2020-2021. Vor fi mai siguri pe ei și nu-și vor putea permite foarte multe, pentru că au președintele.
Invers, interesul lui Georgescu va fi să existe o coaliție care să nu-l dărâme, să nu existe vreo suspendare a președintelui, care acum poate să se rezolve cu un referendum pentru care e suficientă prezența a doar 30% dintre participanți.
Deci totul se leagă de ce se va întâmpla duminică, aștept însă să văd ce face PSD în ceea ce privește prezidențialele, pe cine sprijină.
Andreea Esca: Ce se va întâmpla cu Ilie Bolojan. Credeți că va rămâne varianta de premier, în cazul în care PSD face aceste coaliții?
Cristian Pîrvulescu: Sunt absolut convins că dl. Ciolacu care a ratat președinția va dori să fie prim-ministru. Va face tot posibilul. Nici la Nisa n-a fost, nici n-a călătorit vreodată cu vreun avion privat- suntem obișnuiți cu astfel de declarații din partea domniei sale. Dacă voia să-și dea demisia, și-o dădea săptămâna trecută, când era convins că va rămâne în continuare. Dacă un partid ca PSD nu este condus de prim-ministru îl va sacrifica pe cel care a fost înfrânt. Singura șansă a domniei sale de a rămâne relevant politic este să rămână prim-ministru. Și, absolut, își dorește să rămână relevant, astfel s-ar fi retras deja. Alți lideri politici au făcut-o după asemenea episoade.
Bolojan nu a mai emis pretenții în ultimele zile pentru funcția de prim-ministru pentru că a înțeles că rolul PNL nu mai este atât de important. Cum, însă, fără voturile pesediștilor dna. Lasconi nu poate câștiga prezidențialele, cred că vor încerca să ofere cât mai multe șanse PSD-ului.
Aceste consultări pentru formarea Guvernului vor începe după instalarea noului președinte, după 21 decembrie. Negocierile se poartă deja, pentru că, până la urmă, este vorba despre voturile de duminică. Pe de altă parte, chiar dacă PSD va da o indicație de vot pentru Elena Lasconi, nu înseamnă deloc că va fi votată Lasconi de către alegătorii PSD.
Problema lor e că au fost formați ani de zile să considere USR ca inamic, dușman, și va fi foarte dificil să înțeleagă de ce trebuie să schimbe această viziune.
Ideologic, ei sunt apropiați de extrema dreaptă, în ceea ce privește teoriile conspirației, pozițiile anti-vaccin și așa mai departe. Va fi foarte complicat, aritmetica este destul de crudă, va fi nevoie de o mobilizare foarte mare a forțelor pro-europene pentru a avea și un președinte pro-european.
”Nu văd posibilă o coaliție PSD-AUR pentru că nu e bine pentru imaginea României”
Andreea Esca: Vedeți posibilă o coaliție PSD-AUR?
Cristian Pîrvulescu: Se vorbește foarte mult în ultimele zile, cred că este vorba mai degrabă de o dorință a jurnaliștilor și a câtorva din PSD care vor să tulbure apele acolo. Nu, nu o văd posibilă, nu din cauză că nu ar exista interes în PSD pentru asta, ci pentru că nu e bine pentru imaginea României. O coaliție cu orice partid extremist va duce la o cotație negativă a României, iar cei de la PSD au vocația guvernării și știu că dobânzile scumpe fac zilele complicate la guvernare.
Andreea Esca: Aveți un pronostic pentru duminică?
Cristian Pîrvulescu: N-aș risca un pronostic. Matematica pare să-i fie favorabilă lui Georgescu. O bună parte din pesediști ar putea să voteze cu Georgescu și atunci ar câștiga alegerile. Dar, știți, sunt 14% la Camera Deputaților partide care n-au intrat în Parlament, majoritatea pro-europene. Deci, nici situația Elenei Lasconi nu este atât de gravă, dacă pesediștii se hotărăsc într-adevăr să sprijine o linie pro-europeană. Îl auzeam pe Ciolacu mai devreme vorbind despre această linie pro-europeanpă, eu așa cred că se va traduce, printr-o indicație de vot în favoarea Elenei Lasconi.
Andreea Esca: Pe de altă parte, Ciolacu părea supărat pe Lasconi.
Cristian Pîrvulescu: Vom vedea. Zicea Fritz că a trecut vremea adolescenței și vor face tot ce poate fi făcut pentru a găsi o punte de înțelegere cu PSD.
Este un vot de protest, dar un semnal, pe care politicienii trebuie să-l traducă. Dacă politicienii se mai complac să nu asculte semnalele, situația va deveni din ce în ce mai complicată și, la un moment dat, neguvernabilă.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, andreea esca, Cristian Pirvulescu, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
02-12-2024 20:58