Pentru prima data, Donald Trump o depaseste pe Hillary Clinton in sondaje. Ce sanse au Republicanii sa castige alegerile

Ultima actualizare: 27-05-2016 07:11
Donald Trump, Hillary Clinton

Cele mai recente sondaje efectuate in Statele Unite arata o rasturnare de pozitii intre cei doi candidati favoriti sa intre in cursa pentru alegerile prezidentiale de la finalul anului.
 

Pentru prima data, Donald Trump, candidatul Republican, a depasit-o in preferintele electoratului pe Hillary Clinton, candidata din partea Democratilor. Diferenta dintre cei doi este de 0.2%, potrivit sondajului realizat de RealClearPolitics (RCP), relateaza The Guardian.

Pana acum, Donald Trump s-a situat sub Hillary Clinton in poll-urile RCP, iar candidata democrata a avut un avantaj si de 11 puncte procentuale. De doua ori s-a apropiat republicanul, in septembrie si decembrie 2015, insa este pentru prima data cand reuseste sa o depaseasca.

Insa sondajele nu pot prezice cu acurateze rezultatul cursei prezidentiale din SUA, si asta deoarece voturile fiecarui stat conteaza in proportii diferite, deci victoria unui candidat este influentata direct si de distributia voturilor la nivelul tarii. De exemplu, Democratii inregistreaza de obicei victorii in statele foarte populate, ceea ce poate face diferenta in rezultatul final, datorita distributiei voturilor.

RealClearPolitics calculeaza popularitatea candidatilor in functie de sondajele comandate de cinci unitati media din SUA:

ABC News/Washington Post: Donald Trump conduce cu 2 puncte procentuale
NBC News/ Wall street Journal:
Hillary Clinton conduce cu 3 puncte procentuale
Rasmussen Reports:
Donald Trump conduce cu 5 puncte procentuale
Fox News:
Donald Trump conduce cu 3 puncte procentuale
CBS News/New York Times:
Hillary Clinton conduce cu 6 puncte procentuale

Diferentele dintre sondaje sunt date de metodologiile diferite prin care sunt realizate, dar si de marja de eroare pe care fiecare publicatie sau post TV o admite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO