Alegeri în SUA. Campania electorală a lui Donald Trump a lăsat unele orașe cu facturi neplătite de sute de mii de dolari
Cu puțin timp înainte de întoarcerea fostului președinte Donald Trump în bastionul democrat Albuquerque, New Mexico, joi - cu doar cinci zile înainte de ziua alegerilor - primarul democrat din Albuquerque, Tim Keller, i-a trimis un mesaj lui Trump.
"Încă aștept ca Trump să plătească jumătatea de milion pe care o datorează. Poate face o livrare specială de Halloween în Orașul Ducelui? Nu ne vom ține respirația", a scris Keller pe conturile sale de socializare, alături de o fotografie cu un schelet așezat la un birou.
Joi a fost prima vizită a lui Trump în Albuquerque în ultimii cinci ani, după ce autoritățile orașului spun că a lăsat o factură neplătită de 211.176 de dolari în costuri de siguranță publică, provocate de mitingul său din 2019 de la Santa Ana Star Center din Rio Rancho, care face parte din zona metropolitană Albuquerque.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Cinci ani mai târziu, factura a ajuns acum la 444 986 de dolari, inclusiv dobânzile de-a lungul anilor, potrivit administrației orașului Albuquerque, citată de ABC News.
Albuquerque este doar unul dintre multele orașe în care campania electorală a lui Trump - de-a lungul celor trei încercări ale sale pentru Casa Albă - a acumulat datorii de sute de mii de dolari în facturi neplătite, după organizarea evenimentelor de campanie, lăsând adesea administrațiile locale cu sume mari de cheltuieli neprevăzute care le determină să își depășească bugetul.
ABC News a vorbit cu oficiali din mai mult de o duzină de orașe și municipalități în care Trump și-a desfășurat campania în ultimii ani, unde mitingurile și evenimentele sale au costat orașele între zeci de mii de dolari și sute de mii de dolari în cheltuieli nerambursate, inclusiv plata orelor suplimentare pentru polițiștii locali, pompierii, medicii de urgență și alți prim-ajutanți desfășurați pentru a ghida și proteja mulțimile atrase de evenimentele de campanie ale lui Trump.
Neplata acestor costuri de către echipa lui Donald Trump a continuat chiar în timp ce fostul președinte și-a exprimat sprijinul pentru aplicarea legii și promisiunile de beneficii și condiții de muncă mai bune pentru ofițeri.
În același timp, el a atacat-o pe vicepreședinta Kamala Harris, care a susținut mișcarea "Defund the Police".
Deși Trump nu este singura personalitate politică ale cărei evenimente de campanie generează costuri suplimentare de siguranță publică pentru administrațiile locale, vizitele sale - care aduc mii sau zeci de mii de oameni în orașe mici - au necesitat adesea mai multe resurse publice decât alți candidați prezidențiali recenți.
Acest lucru, împreună cu cariera sa politică unică și îndelungată de candidat la președinție pentru trei cicluri electorale prezidențiale consecutive, a dus la acumularea facturilor.
Mitingul masiv al lui Trump de la Santa Ana Star Center din zona metropolitană Albuquerque din 2019, de exemplu, a provocat o "presiune extremă asupra resurselor" orașului, forțându-l să închidă zona centrală, inclusiv primăria.
Ofițerii de poliție, primii respondenți și alți angajați ai orașului care au asistat la miting au lucrat 1 500 de ore suplimentare combinate în acea noapte, potrivit biroului primarului. Biroul său a declarat pentru ABC News că a trimis facturile la reședințele lui Trump din New York și la Mar-a-Lago - și că o agenție de colectare lucrează în prezent pentru a recupera datoria.
Unele orașe aleg să nu factureze deloc campania, cum ar fi Rio Rancho, care s-a ales cu aproape 240 000 de dolari în cheltuieli după ce a asistat la vizita lui Trump din 2019 în zona metropolitană Albuquerque. Purtătorul de cuvânt al orașului a declarat că a ales să nu solicite rambursarea de la campania Trump deoarece a considerat aceste costuri "necesare pentru a asigura sănătatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor săi".
În mod similar, în septembrie, comitatul Nassau a ales să nu factureze campaniei lui Trump după ce mitingul său masiv din Long Island a costat 1 milion de dolari numai în ore suplimentare ale poliției, potrivit Biroului minoritar de revizuire a bugetului din comitat. Asta a determinat legislatorii democrați să depună o plângere la Comisia Electorală Federală împotriva executivului republican al comitatului Nassau, Bruce Blakeman, reclamând utilizarea necorespunzătoare a resurselor contribuabililor pentru o campanie prezidențială.
Consilierul juridic principal al Campaign Legal Center, Shanna Ports, a declarat pentru ABC News că un guvern de stat sau municipal poate trimite resurse oficiale, cum ar fi ofițeri de poliție, la un eveniment de campanie prezidențială, fără a fi rambursat de campanie, dacă aceste resurse sunt utilizate "exclusiv pentru a asigura siguranța participanților - în conformitate cu modul în care ar răspunde la orice eveniment care nu ține de campanie".
Dar numeroase alte administrații locale, cum ar fi Green Bay, Wisconsin, și Erie, Pennsylvania, unde Trump a organizat vizite elctorale, au încercat să obțină rambursări de la campania Trump, însă ... cu puțin succes.
Miercuri, Trump a fost în campanie în Green Bay, Wisconsin, unde mitingul său din aprilie, la începutul acestui an, a lăsat orașul cu peste 33 000 de dolari în costuri de siguranță publică, inclusiv aproximativ 24 100 de dolari în ore suplimentare ale poliției, a transmis administrația orașulului pentru ABC News.
Acest lucru s-a întâmplat după ce campania Trump din 2016 a lăsat orașul fără mai mult de 9 000 de dolari în facturi neplătite după un eveniment de campanie. Campania fostului secretar de stat Hillary Clinton are, de asemenea, aproape 12.000 de dolari în facturi neplătite de la mitingul său din 2016, a afirmat municipalitatea.
Vizita vicepreședintelui Kamala Harris din iulie a costat Green Bay 635 de dolari pentru desfășurarea poliției, sumă pe care campania lui Harris nu o plătise încă până în octombrie, a declarat purtătorul de cuvânt al orașului pentru ABC News.
Într-un alt stat de luptă, Pennsylvania, orașul Erie a trimis recent o factură de 63 190 de dolari campaniei Trump pentru mitingul său din septembrie, dar campania nu a răspuns încă la cererea de plată a orașului, potrivit directorului de comunicare al orașului, Robert Lee.
Campania avea deja facturi neplătite de peste 35 000 de dolari în Erie înainte de vizita sa din septembrie, inclusiv 5 200 de dolari de la mitingul său din iulie anul trecut și 32 000 de dolari de la mitingul său din 2018. Purtătorul de cuvânt al Erie a mai spus că orașul intenționează să factureze campaniei lui Harris "pentru costurile încă nedeterminate suportate de poliția orașului și de alte departamente în legătură cu mitingul ei de luna trecută”.
Într-o declarație pentru ABC News, un purtător de cuvânt al Serviciului Secret a recunoscut lipsa unui mecanism de rambursare a costurilor suportate de autoritățile locale pentru sprijinirea Serviciului Secret, în ciuda rolului "crucial" pe care agențiile locale de aplicare a legii îl joacă în operațiune.
"În discuțiile recente cu liderii Congresului, am identificat acest lucru ca fiind o nevoie critică, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă poliția și partenerii noștri de siguranță publică", se arată în comunicat.
"Suntem recunoscători pentru finanțarea suplimentară prevăzută în rezoluția continuă și vom continua să colaborăm cu Congresul pentru a pleda în favoarea resurselor necesare pentru a sprijini agențiile de aplicare a legii din orașe, județe și state care ne ajută în fiecare zi." - mai precizează Secret Service.
Sursa: ABC News
Etichete: donald trump, campanie electorala, Kamala Harris, alegeri sua,
Dată publicare:
04-11-2024 13:56