4 zile pana la alegerile din SUA. Trump promite o surpriza intregii lumi, Obama anunta ca ar putea schimba "cursul istoriei"

Dată publicare: 04-11-2016 17:33
Dată actualizare: 07-11-2016 07:13


Hillary Clinton Donald Trump

 Hillary Clinton si Donald Trump lanseaza vineri ultimul weekend de mobilizare in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din Statele Unite, organizate pe 8 noiembrie.

 Candidata democrata, in varsta de 69 de ani, nu inceteaza sa repete ca aceste alegeri 'sunt cele mai importante' din viata americanilor. Sustinuta de un Barack Obama in mare forma, Clinton, care ar putea deveni prima femeie devenita presedinte ale SUA, reaminteste cu fiecare ocazie de afirmatiile misogine facute de Donald Trump, cerandu-le alegatorilor sa-si imagineze o America ce l-ar avea drept model pe candidatul republican.

''Cea mai buna modalitate de a respinge intoleranta, hartuirea, discursul bazat pe ura si discriminarea este de a bate recordul de participare din istoria Statelor Unite'', a spus ea joi seara la Raleigh, statul Carolina de Nord.

Presedintele in exercitiu a adoptat acelasi mesaj apocaliptic, afirmand ca alegerile ar putea schimba 'cursul istoriei'. ''Toate progresele pe care le-am facut ar putea fi aruncate pe fereastra daca nu castigam aceste alegeri. (Donald Trump) este o persoana care ar aduce pagube democratiei noastre'', a subliniat Barack Obama, intr-un discurs rostit la Jacksonville, statul Florida.

In ceea ce il priveste, miliardarul populist de 70 de ani avertizeaza de cateva zile ca 8 noiembrie va fi ultima sansa de a intoarce pagina unui sistem cangrenat de grupurile de interese si complicitatea elitelor politico-economice.

Trump evoca scandalul e-mailurilor trimise de Hillary Clinton cand aceasta era secretar de stat, caz redeschis recent de FBI, pentru a denunta presupusa coruptie si ceea ce el considera a fi incapacitatea candidatei democrate de a deveni presedinte.

La mijloc se afla o mana de americani indecisi, care oscileaza intre cele doua optiuni care nu ii conving in mod decisiv, in pofida unei campanii frenetice care monopolizeaza atentia media de un an si jumatate.

Cheia, pentru Hillary Clinton, consta in maximizarea participarii alegatorilor care au format 'coalitia Obama': afro-americanii, hispanicii si tinerii. Or, rata de participare a afro-americanilor va fi mai mica decat in 2012, potrivit cifrelor privind participarea la votul anticipat in Carolina de Nord si Florida.

Pentru a debloca acest rezervor de voturi, Clinton va merge vineri in trei 'bastioane' democrate: Pittsburgh (statul Pennsylvania), Detroit (statul Michigan) si, in fine, Cleveland (statul Ohio), pentru un concert gratuit cu rapperul Jay Z.

Pentru a ajunge la potentialii alegatori, Hillary Clinton face apel la celebritati, precum Jennifer Lopez, sambata trecuta, si Pharrell Williams, joi. In ajunul scrutinului, luni seara, Hillary si Bill Clinton vor participa alaturi de cuplul Obama la un mare miting la Philadelphia.

La randul sau, Donald Trump incearca sa rastoarne pronosticurile prin stimularea entuziasmului in randul electoratului sau cheie, format din barbati albi si fara studii.

El va avea vineri aparitii publice in trei state: New Hampshire, Ohio si Pennsylvania.

La nivel national, Hillary Clinton nu dispune, in medie, decat de un avans de doua puncte procentuale in fata lui Trump.

Dar suspansul se refera doar la 12 state cheie, unde cele doua tabere isi concentreaza vizitele. Candidata democrata domina in majoritatea sondajelor de opinie recente, dar rezultate contradictorii ii lasa pe comentatori perplecsi si dau fiori democratilor.

Astfel, in statul Carolina de Nord, un institut de sondare a opiniei publice da un avans de trei puncte procentuale lui Hillary Clinton... iar un altul de sapte puncte procentuale lui Donald Trump.

''Politicos si calm, nu-i asa? Ramai concentrat, Donald'', s-a incurajat miercuri Donald Trump in cursul unui miting electoral, fiind convins ca martea viitoare le va face o surpriza Americii si lumii.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO