(P) Învățarea în era digitală e mai atractivă și mai ușor de aplicat. Totul capătă forme noi cu ajutorul tehnologiei

p

Peste 15.000 de profesori au testat deja sute de lecții și teste grilă pentru Evaluarea Națională, dar și sesiuni de robotică, matematică, fizică sau limba română, toate în acord cu programa școlară și disponibile gratuit pe PlatformaDigitaliada.ro.

Când vine vorba de educație, barierele rural/urban au fost eliminate odată cu apariția tehnologiei care permite accesul neîngrădit la materiale de învățare mult mai atractive pentru generațiile noi de copii. O astfel de nevoie s-a resimțit în mediul rural acum aproape 10 ani când Fundația Orange a dezvoltat gratuit un program care să îi ajute pe profesorii din școlile tradiționale să își îmbunătățească procesul de predare.

Dincolo de școli mai dotate cu table interactive, tablete, laptopuri sau video-proiectoare, tehnologia care a început să fie tot mai prezentă în școlile de masă a reprezentat o provocare și pentru profesori.

Educația digitală este esențială într-o eră în care tehnologia joacă un rol central în aproape toate aspectele vieții noastre. Iată câteva motive pentru care nu mai putem ignora educație digitală în orice activitate:

1. Oferă acces la informație: internetul oferă o cantitate vastă de informație. Educația digitală ajută oamenii să învețe cum să navigheze corect și eficient în acest ocean de informație, să distingă între surse de încredere și cele nesigure și să înțeleagă cum să aplice informațiile în mod critic.

Citește și
kaufkand varstnici
(P) Kaufland România și Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, a lansat Camera de Socializare a Seniorilor

2. Dezvoltă abilități necesare pe piața muncii: Multe locuri de muncă actuale și viitoare necesită competențe digitale. De la utilizarea software-urilor de birou și a aplicațiilor de comunicare, până la înțelegerea programării sau a analizei de date, educația digitală este esențială pentru succesul profesional.

3. Crează siguranță online: În contextul creșterii numărului de amenințări cibernetice, educația digitală este crucială pentru a învăța cum să ne protejăm datele personale, să fim conștienți de riscurile online și să folosim internetul în siguranță.

În concluzie, educația digitală nu este doar un set de abilități tehnice, ci un mijloc de a pregăti oamenii pentru o lume în continuă schimbare, oferindu-le instrumentele necesare pentru a naviga cu succes atât în viața personală, cât și în școală și mai târziu în carierele lor.

Valentina David este profesor de limba română și director la Școala din Comuna 23 August și alături de alți profesori și-a dorit să ofere copiilor lecții mai atractive și acces la tehnologie modernă în timpul orelor. În 2019, chiar înainte de Pandemie, a înrolat școala în Digitaliada, programul dezvoltat de Fundația Orange pentru elevii și profesorii din România.

Care a fost motivația din spatele deciziei de-a intra în acest program gratuit

Prof. Valentina David: În primul rând cu toții ne doream o școală modernă, chiar dacă în mediul rural nu avem aceleași resurse ca la oraș. Beneficiul programului Digitaliada a fost că dotările oferite la acea vreme de Fundația Orange, au venit și cu sesiuni de training pentru profesori, iar formatorii Digitaliada au avut un mare rol, pentru că le-au arătat altor profesori cum se folosesc materialele și cât timp pot câștiga la clasă.

Digitaliada ne-a valorizat cumva, chiar si pe mine care sunt un profesor de Limba Română m-a câstigat faptul că am dobândit abilități de-a explica și altora cum funcționează o platformă digitală și cum pot fi accesate lecțiile și testele. Digitaliada a văzut potentialul din profesori și ne-a mobilizat, ne-a împins să ne dorim să lucrăm la randul nostru cu alți profesori iar în fața elevilor să fim tot timpul mai bine pregatiți în era digitală. Pentru profesorii din rural, acest program gratuit a însemnat o gură de oxigen și la nivel de dotari și la nivel de stimă de sine.

Astăzi, după ce multe primării și școli au accesat fonduri pentru a cumpăra tehnologie modernă, este cu atât mai important să avem profesori bine-pregătiți care să știe să folosească tehnologia și să le arate elevilor cum internetul îi poate ajuta.

Care este cel mai mare avantaj al digitalizării în școlile de masă

Prof. Valentina David: Copiii de azi sunt nativi digital, ei au acces de mici la telefon și tabletă însă nu au mereu și repere corecte. Au abilități digitale, indiferent că sunt din rural sau de la oraș, problema lor e ca nu știu întotdeauna să selecteze conținutul de calitate. Internetul este esențial, dar este foarte important să știi unde și ce să cauți. Digitalizarea educației și programul Digitaliada au avut un rol important în evolutia lor. Nu este puțin lucru că peste 60.000 de elevi și profesori foloseasc astăzi această platformă. De la noi din școală mulți elevi au mers mai departe către licee cu profil mate-info, la Constanța și suntem foarte mândri de ei. Eu ca profesor și apoi ca director am văzut și am trăit schimbările din școala românească și sunt bucuroasă că pot astăzi să ajut la rândul meu alți profesori care vor să își îmbunătățească stilul de predare și să le ofere elevilor, în scolile de stat, șanse egale cu cei care au mai multe resurse materiale”.

La ce e utilă o platformă de educație digitală

Pe platforma Digitaliada sunt încărcate constant lecții care urmăresc programa școalară, dar și alte materiale educative, sesiuni de robotică sau teste pentru Evaluarea Națională. Testele sunt realizate de profesori, pentru ca alți profesori să le poată folosi la clasă sau pentru ca elevii să se pregătească mai bine pentru evaluări. Materialele sunt verificate de experți educaționali asigurându-se astfel calitatea și relevanța acestora, dar și faptul că respectă programa elaborată de Ministerul Educației. Platforma Digitaliada este un instrument util profesorilor pentru că poate fi folosită pentru predare, recapitulare, testare și notare. Platforma include atât teste pentru lecțiile de bază - concepute pentru a evalua cunoștințele dobândite la finalul unei sesiuni de învățare., cât și teste pentru pregatirea înainte de Evaluarea Națională.

„În programele Fundației Orange am inclus o component de inluziune digitală, pentru că educația tradițională nu mai este suficientă într-o eră digitală, tehnologia ne ajută azi să ducem totul la un alt nivel, mult mai adaptat și accesibil elevilor și profesorilor. De aceea, lucrăm de mai bine de 9 ani alături de profesorii din școlile tradiționale, din rural și urban și construim alături de ei resurse educaționale variate pentru a îmbunătăți constant Platforma Digitaliada și pentru a răspunde provocărilor noi generații de adolescenți”, sustine directorul executiv al Fundației Orange, Ovidiu Ana, pentru stirileprotv.ro

Digitaliada, program gratuit de educație digitală pentru gimnaziu 

 

Ce pot face profesorii pe platformadigitaliada.ro

  • își pot crea un cont gratuit și pot înrola clase de elevi pentru o bună gestionare a activităților
  • pot utiliza platforma pentru a dezvolta conținut educațional interactiv, adaptabil nevoilor elevilor
  • pot accesa o varietate de materiale didactice existente (fișe, planuri de lecție, teste, instrumente interactive cum ar fi Geogebra si Whiteboard, jocuri educaționale)
  • pot urmări progresul elevilor, atât în clasă cât și online, prin parcurgerea conținutului dedicat prin gestiunea claselor.

Ce pot face elevii pe platformadigitaliada.ro

· au un mediu interactiv și stimulant, care le permite să învețe în ritmul lor

· pot accesa lecții, exerciții, jocuri educaționale și teste care sunt concepute anterior de profesorii de la clasă sau din Libraria de lecții publice, pentru a face învățarea mai atractivă și mai eficientă

· pot urmări progresul propriu, având acces la rezultatele testelor care le indică punctele forte și zonele care necesită îmbunătățiri.

Accesul în platforma Digitaliada este gratuit necesită doar realizarea unui cont de utilizator.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Kaufland România și Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, a lansat Camera de Socializare a Seniorilor
(P) Kaufland România și Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, a lansat Camera de Socializare a Seniorilor

Kaufland România în parteneriat cu Asociația Niciodată Singur au lansat oficial Camera de Socializare a Seniorilor, un spațiu dedicat vârstnicilor în incinta Galeriei Kaufland Pantelimon (Soș. Pantelimon, nr. 244-246).  

(P) ASUS ProArt P16 OLED: Performanță fără limite pentru profesioniștii creativi
(P) ASUS ProArt P16 OLED: Performanță fără limite pentru profesioniștii creativi

Când inspirația nu cunoaște limite, ai nevoie de un laptop care să se ridice la înălțimea ideilor tale.

(P) La ROG Challenge 2024, liceenii pasionați de gaming au devenit dezvoltatori de jocuri video
(P) La ROG Challenge 2024, liceenii pasionați de gaming au devenit dezvoltatori de jocuri video

Într-o lume tot mai digitalizată, pasiunea pentru jocurile video nu mai înseamnă doar distracție. Liceenii bucureșteni au demonstrat că acestea pot fi o formă de artă și un prim pas spre o carieră în programare sau tehnologie.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Surse Reuters susțin că avionul Azerbaidjan Airlines, care s-a prăbușit, ar fi fost doborât de un sistem de apărare al Rusiei
Surse Reuters susțin că avionul Azerbaidjan Airlines, care s-a prăbușit, ar fi fost doborât de un sistem de apărare al Rusiei

Avionul Azerbaidjan Airlines care s-a prăbușit, provocând moartea a 38 de persoane, ar fi fost doborât de un sistem rus de apărare aeriană, susțin patru surse Reuters, citate de Sky News.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.