"100 de ani în 100 de zile". 1947: Comuniștii îl forțează pe Regele Mihai să abdice

21-09-2018 09:19


Campania Știrilor PRO TV dedicată Centenarului, "100 de ani în 100 de zile", continuă cu anul 1947.

Comuniștii îl forțează pe Regele Mihai să abdice. Iar România refuză Planul Marhshall și merge pe modelul economic sovietic.

Este raționalizată carnea și ziarul Scânteia publică un articol în care este lăudat statul la coadă.

Liderii țărăniști Iuliu Maniu și Ion Mihalache sunt condamnați la închisoare pe viață, în timp ce Stalin devine cetățean de onoare al României.

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

În 1947 comuniştii îşi consolidează controlul asupra ţării. Guvernul scumpeşte hârtia de ziar cu scopul de a elimina presa critică. Între timp, Scânteia, condusă de Silviu Brucan, publică ode staliniste şi îi atacă neîncetat pe liberali şi țărăniști.

Statul raţionalizează petrolul şi curentul electric. Este interzisă utilizarea radiatoarelor electrice şi oamenii n-au voie să aprindă mai mult de un bec în fiecare cameră.

SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României

În Capitală şi marile oraşe se pot muta doar cei care primesc acordul guvernului. Se introduc cartelele de carne. Raţia este de 250 de grame pe săptămână.

În Scânteia apare un articol în care este lăudat statul la coadă. "Cozile, oricare ar fi cauzele lor, sunt o dovadă de disciplină şi conştiinţa cetăţeneasca."

Preţurile explodează, iar comuniştii fac reforma monetară. Peste noapte, economiile oamenilor nu mai valorează nimic. 20.000 de lei vechi sunt schimbaţi pe un leu nou. Aurul, valută şi bijuteriile trebuie predate la BNR. Altfel spus, se confiscă averile. Propaganda pictează totul în alte culori.

Propaganda dă vina pentru scumpirile uriaşe pe liberali şi ţărănişti. Comuniştii îi arestează pe Iuliu Maniu şi Ion Mihalache şi îi condamnă la închisoare pe viaţă.

În schimb, Molotov şi Stalin sunt numiţi cetăţeni de onoare ai României.

În 1947, România semnează tratatul de pace de la Paris. Este considerată țară învinsă.

Statele Unite propun Europei Planul Marshall pentru refacere economică. România este invitată să ia parte, însă refuză şi merge pe modelul economic sovietic.

În 1947 este înfiinţat clubul de fotbal Steaua Bucureşti.

La sfârşitul anului, Regele Mihai pleacă la Londra şi participa la nunta prinţesei Elisabeta.

Acolo o cunoaşte şi se îndrăgosteşte de viitoarea sa soţie Ana de Bourbon Parma. La întoarcerea în ţară, Petru Groza şi Gheorghe Ghiorghiu Dej îi cer să abdice.

Regele abdică. Mihai I şi mama să se urcă în Trenul Regal la Sinaia şi vor părăsi ţara pentru o lungă perioadă de timp. Se duc în exil în Elveţia.

În aceeaşi zi este convocat Parlamentul. Comunstii nu fac prezenta pentru că nu aveau cvorum. Şi adoptă legea 363. Este înfiinţată Republica Populară Romană.

Pe plan extern, în America, se înfiinţează CIA. Iar ONU stabileşte împărţirea Palestinei în două state: unul israelit şi altul arab.

Pe plan ştiinţific cercetătorii de la Stanford izolează virusul poliomelitei, iar fizicenii americani fac primul tranzistor.

VIDEO PROTVPLUS.RO