Directorul ANM: "Nu vor fi nameti ca in '54, pana duminica. De luni, nimeni nu poate spune ce va fi"

×
Codul embed a fost copiat

Meteorologii au emis o atentionare de cod galben de ninsori, viscol si polei in intreaga tara. Avertizarea intra in vigoare astazi, de la ora 10:00, si este valabil pana duminica, la ora 20:00.

Femeia lovita de un utilaj de deszapezire in Bucuresti a murit

Vantul va avea intensificari temporare, cu viteze mai mari in sud si in sud-est, unde rafalele vor depasi 50, 60 kilometri pe ora, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 de kilometri pe ora, viscolind sau spulberand zapada.

Numarul deceselor inregistrate de la emiterea avertizarii de ger pana in prezent este de 24

Aproape toate institutiile importante au organizat joi sedinte de urgenta din cauza conditiilor meteo: Ministerul Transporturilor, Prefectura Capitalei, Primaria Capitalei, MAPN si chiar Guvernul. Insa seful ANM spune ca nu sunt motive de panica.

Citește și
ger
Gerul siberian a acoperit toata Europa de Est. Zeci de oameni au murit inghetati
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

SPECTACULOS. Cati ROMANI mai sunt in tara. SURPRIZA primelor date ale RECENSAMANTULUI

Credeti ca acum e un cosmar? Cum arata iarna in Romania in 1954

Cronologia evenimentelor

Vineri, 12:50 Directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, spune ca fenomenele meteo care se inregistreaza in aceste zile in Romania sunt cat se poate de normale si ca nu vor fi nameti ca in 1954, cel putin pana duminica, neputandu-se spune acum cat va fi, de luni, stratul de zapada.

Ion Sandu a precizat, la RFI, ca potrivit avertizarii Cod galben emisa, stratul de zapada va fi de 20 de centimetri pentru ca asa sunt prognozate cantitatile de precipitatii.

"Acum, este greu de cuantificat, intr-o situatie care este un pic atipica, mai ales in acest moment, cand o parte din
precipitatiile sub forma de zapada se transforma in ploaie (...).Noi dam avertizarea in momentul in care avem garantia ca se realizeaza cu probabilitate de 90%. Ce pot sa va spun acum este ca pana duminica seara nu are cum sa se ajunga la asemenea strat de zapada, iar de duminica incolo nu ne permitem, in sensul de a nu dezinforma populatia, sa spunem de acum cata zapada va fi. (...) Deci nu pot nici eu nici altcineva sa vina sa spuna acum ca vor fi doi metri de zapada sau 30 de centimetri pentru perioada de luni incolo", a declarat directorul general al ANM.
 

ora 15.00 Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat ca avertizarea de tip cod galben de ninsori si viscol s-ar putea prelungi duminica. Cu toate acestea, a mai spus el, datele meteo nu arata, cel putin pana in 8 februarie, maximul prognozabil, schimbari majore care sa dea motive de panica pentru populatie.

"Noi nu putem vedea astazi mai departe de sase zile, asta este tehnologia momentului peste tot in lume. Va spun clar ca din ce vedem acum nu pare sa avem mari motive de ingrijorare. Este adevarat, avem un cod galben de ninsori, valabil pana duminica, vedem atunci daca-l prelungim sau nu, dar din ce vedem noi astazi nu putem spune ca urmeaza fenomene meteo de intensitate extrema. Va ninge 20-30 de centimetri, asta vedem acum. Nimic spectaculos. Sigur, depinde si cum este viscolita aceasta zapada, depinde de mai multe chestiuni, dar concluzia este ca in prezent nu este cazul sa intram in panica", a declarat Ion Sandu.

Acesta a tinut sa atentioneze asupra momentului in care nisoarea se va transforma in ploaie.

"Atunci am putea avea probleme mari, pentru ca va fi polei si am putea fi, practic, blocati din punctul de vedere al transportului rutier. Acesta este, dupa mine, momentul cheie. Restul discutiilor despre nameti inalti si altele de acest gen sunt supozitii care, in prezent, pe datele meteo pe care le avem, nu se confirma", a conchis Sandu.

Nameti de 5 metri si tancuri batatorind zapada. Iarna din 1954, cea mai grea din istoria Romaniei

In cursul acestei zile insa, au circulat unele informatii potrivit carora ninsorile care vor cadea in aceasta perioada vor fi deosebit de abundente.

Da, s-a anticipat ca vor fi nameți mai mari ca in 1954!. La ora 16.00, am convocat Comitetul National pentru Situatii de Urgenta din subordinea Ministerului de Interne. Incercam sa ne pregatim pentru zilele care vor urma. Aseara, au fost alocate 10 miliarde de lei vechi din fondurile de rezerva pentru cheltuieli de benzina, motorina, apa si ce mai este necesar”, a declarat, pentru EVZ, ministrul de Interne Traian Igas.

Ulterior insa, pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor a fost publicat un comunicat de presa in care se arata ca "ministrul Administraţiei si Internelor nu a prezentat estimari privind evolutia fenomenelor meteorologice".

Imagini incredibile! Cum arata un fulger vazut din spatiu si ocolul Pamantului in 60 de secunde

Din cauza noilor date meteo, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a organizat o conferinta de presa in jurul orei 13.30, unde a anuntat ca autoritatile sunt pregatite sa faca fata noilor conditii anuntate de Administratia Nationala de Meteorologie. Intrebata de jurnalisti cum comenteaza informatia potrivit careia Traian Igas ar fi spus ca ne asteapta o iarna ca in 1954, Anca Boagiu a dat urmatorul raspuns:

"Vom vedea, in functie de prognozele care vor continua sa vina de la ANMH, care sunt masurile pe care trebuie sa le luam in continuare si care sunt evolutiile. Esential este ca noi sa fim pregatiti. Din nefericire, am mai spus-o, nu a fost o iarna normala, nu este o iarna in care avem ierni obsinuite si n-am fost pusi in situatia de a actiona in situatii normale de iarna, ci a fost o iarna in care, iata, natura ne-a aratat cate surprize poate sa ne faca, adica sa faca nameti de zapada intr-o singura noapte. " - a spus seful de la Transporturi.

La insistentele jurnalistilor, care au vrut sa stie clar daca ANM are informatii despre producerea unor ninsori foarte abundente, asa cum s-a intamplat in Romania in 1954, ministrul a evitat sa dea un raspuns edificator.

"Vom vedea, in functie de ce continua sa ne transmita ANMH-ul. Ei ne-au transmis pana acum si ca vom avea caderi de zapada si ca vom avea inghet ... asta intamplandu-se in cursul zilei de maine." - a spus Anca Boagiu.

ALERTA DE VREME EXTREMA. Cat de pregatite sunt autoritatile pentru noi valuri de viscol

Avand in vedere atentionarea de fenomene meteo periculoase emisa de Administratia Nationala de Meteorologie, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si Politia Rutiera le recomanda utilizatorilor retelei de drumuri nationale:

- sa evite deplasarile pe drumurile nationale in perioada urmatoare, limitandu-le la cazurile cu caracter de stricta urgenta;

- in cazul in care deplasarea este imperios necesara, sa isi echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarna, lanturi, lopata) si sa aiba o rezerva de carburant, hrana si apa in masina;

- sa opreasca pe raza celei mai apropiate localitati in cazul in care sunt surprinsi pe drum de fenomene meteorologice extreme;

- in cazul inchiderii drumului, sa nu forteze intrarea pe sectoarele in cauza;

- sa respecte atat semnalizarea rutiera specifica, cat si semnalele agentilor de politie rutiera in vederea prevenirii ambuteiajelor;

- sa adapteze viteza de deplasare la conditiile meteo-rutiere existente.


Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
In Romania a fost mai frig ca la Polul Sud, noaptea trecuta. Prognoza pe trei zile
In Romania a fost mai frig ca la Polul Sud, noaptea trecuta. Prognoza pe trei zile

La primele ore ale diminetii cerul era variabil si senin in aproape toata tara. Cativa nori mai erau prin sud-vest si nord-est, iar vantul sufla slab si moderat.

Gerul siberian a acoperit toata Europa de Est. Zeci de oameni au murit inghetati
Gerul siberian a acoperit toata Europa de Est. Zeci de oameni au murit inghetati

Nu doar la noi este ger de crapa pietrele. Aproape intreaga Europa de est dardaie la temperaturi care coboara noaptea pana spre -30 de grade Celsius.

Saptamana aceasta, judetul Timis face cunostinta cu gerul care a paralizat o jumatate de tara
Saptamana aceasta, judetul Timis face cunostinta cu gerul care a paralizat o jumatate de tara

Temperaturile vor scadea pana la minus 14 grade Celsius pe timpul noptii, iar de joi vin si ninsorile.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.