Culele oltenesti din Valcea, locul unde se adaposteau boierii cand erau atacati de turci. Cum arata cladirile in prezent

Ultimul update: Vineri 14 Aprilie 2017 06:57
Data publicarii: Duminica 12 Martie 2017 00:00
Categorie: Travel
Cula

Nu v-ati ales inca o destinatie pentru vacanta? Avem o recomandare inedita pentru voi: judetul Valcea. Frumusetea locului o sa va surprinda inca din prima zi.

Dincolo de peisajul feeric, judetul dispune si de locuri ideale pentru a va trata problemele de sanatate. Cel mai bun exemplu este orasul Baile Olanesti. Aici gasiti celebrele "Izvoare de aur", care atrag turisti din toata Europa.

Au dobandit acest nume datorita apelor minerale, despre care se spune ca fac minuni si ne vindeca de diferite afectiuni.

In urma primelor analize ale izvoarelor, in jurul anului 1830, s-a descoperit ca au iod. 38 de ani mai tarziu, doctorul Carol Davila a facut analiza chimica a apelor si a decis ridicarea primelor stabilimente de tratament, iar un secol mai tarziu avea sa se puna bazele statiunii care a ajuns rapid faimoasa in toata Europa.

La "Izvoarele de aur" va puteti trata problemele respiratorii, metabolice, endocrine, digestive, cardiovasculare, dar si boli ale pielii, reumatismul sau diverse alergii.

Dupa ce v-ati bucurat de minunile acestor izvoare, trebuie neaparat sa popositi in comuna Maldaresti. Aici o sa descoperiti cele 20 de cule, vechi de secole.

Cea mai veche cula, zice-se, si cea mai trainica s-a ridicat de catre boierii Maldaresti la inceputul secolului XVI. Batrana cula Greceanu se odihneste intre brazi si castani, in linistea comunei Maldaresti. La o aruncatura de bat, intr-o la fel de frumoasa si larga poiana, cula Duca sta si ea cu portile deschise pentru vizitatorii curiosi.

Desi locul pare rupt de civilizatie, nu trebuie sa va faceti griji ca nu veti putea sa va laudati pe Facebook cu cele mai reusite poze facute intr-un peisaj de poveste. Orange Romania are acoperire 4G chiar si aici.

Daca vreti sa vedeti ce inseamna viata intr-o astfel de constructie, va garantam ca nu veti regreta, ba mai mult, veti fi tratati regeste: fetele de casa roiesc in jurul vostru, iar la mic dejun si pranz primiti bunatati precum pateu de casa, placinte sau rata cu varza.

Va puteti continua calatoria pana in Brezoi. Daca nu stiti traseul, nu va panicati. Va puteti orienta cu ajutorul internetului de pe telefonul mobil, asigurat de Orange Romania.

In acest loc, cu clima ideala, puteti vedea specii de flori rare sau chiar unice. Astfel de exemplare trebuie neaparat fotografiate si puse pe Facebook. Nu veti intampina probleme cu internetul 4G.

Dupa ce v-ati impresionat prietenii viruali, incercati sa descoperiti legendele orasului. Se spune ca in muntele Foarfeca cativa haiduci au ascuns, intr-o pestera, comori nepretuite, iar locul este prevazut cu capcane. Asa ca aventurati-va cu grija!

Constructia care fura toate privirile in acest oras este, cel mai probabil, un turn roman care a fost ridicat in anul 101 i. Hr.

"Intr-un adevarat colt de rai e asezat Brezoiul. In fata satului, dincolo de Lotru, se inalta ca un foisor Turtudanul de pe al carui crestet plesuv si ascutit se deschid privelisti marete in departarea zarilor, peste spinarile vinete ale muntilor si pe vaile innoptate de codri, pe fermecatoarele vai", scria Alexandru Vlahuta despre acest loc, in urma cu mai bine de un secol.

Deasupra usii de la intrare se afla insemnat crezul marelui domnitor: "Nu voi intra in salasul case mele, nu voi sui pe asternutul patului de odihna, nu voi da somn ochilor mei si pleoapelor mele dormitoare si repaus tamplelor mele, pana nu voi afla loc Domnului si salas Dumnezeului lui Iocob".

Manastirea Horezu, aflata in Romanii de Jos, este inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Cula Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Izvoarele de aur Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Casa traditionala olteneasca Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Casa traditionala olteneasca Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Casa traditionala olteneasca Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Manastirea Horezu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa:

Fonduri europene pentru turismul Romaniei. Ce au facut cu banii europeni unii localnici sau asociatii, ca sa atraga turistii

Fonduri europene pentru turismul Romaniei. Ce au facut cu banii europeni unii localnici sau asociatii, ca sa atraga turistii

Muntii Sureanu

Munţii Şureanu, locul ideal pentru o vacanţă de neuitat. Cât plătiţi pentru a vedea minunăţiile descrise de Sadoveanu

Litoralul românesc, groapă de gunoi pentru turiştii lipsiţi de bun simt

Prețurile de pe litoral sunt în cădere liberă. Când scad cu 35 %

Melbourne

CNN: Top 10 orașe în care se trăiește cel mai bine în 2017

Numărul turiștilor străini a crescut cu 25%. Din ce țări vin majoritatea

Ce iubesc românii pe litoralul bulgăresc. Sunny Beach, în topul preferințelor