70 de ani de la inchiderea lagarului de la Auschwitz. Povestea unui supravietuitor care a stat fata in fata cu Josef Mengele

lagar Auschwitz

Ziua de 27 ianuarie marcheaza sfarsitul unui capitol sumbru din istoria omenirii.

Ziua Internationala a Holocaustului a insemnat sfarsitul ororilor din lagarele de la Auschwitz, orasul din sudul Poloniei, unde peste un milion de oameni si-au pierdut viata in conditii de neimaginat, torturati de nazisti, in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Dintre acestia, majoritatea erau evrei, insa la Auschwitz erau adusi toti cei care nu impartaseau viziunea nazistilor asupra lumii. Lesbiane, homosexuali, persoane cu dizabilitati - si ei au sfarsit in lagarele de concentrare si exterminare. La un singur capitol nu discriminau nazistii: printre prizonieri se numarau si copii, si femei.

In urma cu 70 de ani, dupa ce Germania Nazista a lui Hitler a pierdut Al Doilea Razboi Mondial, trupele sovietice au eliberat prizonierii de la Auschwitz, iar lagarele au fost demolate, cu exceptia unuia: Auschwitz-Birkenau, care este acum transformat in muzeu de comemorare al unuia dintre cele mai mari genocide din istorie.

Citește și
Nazisti si prizonieri
Povestea lui adevarata este mai buna decat toate filmele cu nazisti. Evreul care a primit un loc de munca de la Gestapo
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Never Forget", mai mult decat o fraza prafuita

Martin Greenfield, unul dintre supravietuitorii Holocaustului, a ajuns in lagarul de concentrare cand era doar un copil. Barbatul acum in varsta de 86 de ani a povestit toate atrocitatile la care a fost martor in cartea sa "Un barbat pe masura: de la supravietuitor in Auschwitz la croitorul presedintelui".

Greenfield a invatat sa coasa chiar la Auschwitz, de la un alt detinut, dupa ce i-a rupt din greseala gulerul unui ofiter nazist si a fost batut cu salbaticie.

Martin Greenfield: "Am vizitat si eu Auschwitz pe vremea cand eram adolescent. In 1944, am stat cu familia mea in fata doctorului Josef Mengele, medicul nazist cunoscut drept Ingerul Mortii. Mama, bunicii, cele doua surori si fratele meu nou-nascut au fost trimisi sa arda de vii in cuptoarele lui Hitler. Eu si cu tatal meu am fost trimisi in partea dreapta.

In prima noapte la Auschwitz, tatal meu mi-a spus ca trebuie sa ne separam pentru ca altfel vom suferi mai mult. Vei supravietui de unul singur, mi-a spus. Aceea a fost ultima data cand mi-am vazut tatal."


"Trebuie sa ne asiguram ca acest motto "Sa nu uitam niciodata" este mai mult decat o fraza prafuita care isi pierde semnificatia cu trecerea fiecarui an", atrage atentia Martin Greenfield.

Un sondaj realizat anul trecut realizat pe un esantion de 53.000 de persoane arata un rezultat ingrijorator: dintre acestia, doar 54% au auzit de Holocaust, iar in randul tinerilor, procentajul scade simtitor. Alte sondaje au aratat ca jumatate dintre britanici, spre exemplu, nu au auzit niciodata de Auschwitz, in timp ce unii elevi au crezut ca este vorba despre o specie de ursi.
 

 

Ceremonii de marcare a celor 70 de ani care au trecut de la inchiderea lagarelor au avut loc atat in Auschwitz, cat si in orase din intreaga lume.

Mai multi sefi de stat, printre care si presedintii francez François Hollande si cel german Joachim Gauck, participa la ceremoniile de la Auschwitz, pe 27 ianuarie.

Presedintele austriac Heinz Fischer si omologii sai croat Ivo Josipovic, maltez Marie Louise Coleiro Preca, polonez Bronislaw Komorowski, sloven Borut Pahor si elvetian Simonetta Sommaruga se afla, de asemenea, pe lista de participanti publicata de catre Muzeul Auschwitz.

La ceremonii au participat si 300 de supravietuitori ai lagarului de la Auschwitz. Cei prezenti la eveniment au putut vizita muzeul Auschwitz-Birkenau, au aprins lumanari in memoria celor care au suferit sub ororile nazistilor si au depus coroane de flori.

Explicatie foto: Yuda Widawski, in varsta de 96 de ani, este unul dintre cei mai batrani supravietuitori ai Holocaustului

Presedintele francez, Francois Hollande, le-a dat asigurari etnicilor evrei ca Franta este si tara lor, in contextul multiplicarii incidentelor cu caracter antisemit, relateaza AFP.

Intr-un discurs rostit la Memorialul Holocaustului de la Paris cu ocazia implinirii a 70 de ani de la eliberarea lagarului de la Auschwitz, Hollande a catalogat multiplicarea actelor antisemite drept o "realitate insuportabila", anuntand inasprirea sanctiunilor contra rasismului si antisemitismului.

"Flagelul antisemitismului ii face pe unii evrei sa puna intrebari privind prezenta in Franta. Voi, francezii de confesiune evreiasca, locul vostru este aici. Franta este patria voastra", a spus Hollande.

La Bucuresti, presedintele Klaus Iohannis a decorat trei supravietuitoare ale Holocaustului, in cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.

”Va multumesc dumneavoastra, doamnelor, supravietuitoare ale Holocaustului, ca sunteti, astazi, aici. Va rog sa acceptati aceasta modesta recunoastere a suferintelor pe care le-ati indurat alaturi de familiile dumneavoastra”, a spus presedintele Iohannis in discursul sau.

Klaus Iohannis: ”Ziua eliberarii acestui teribil complex de exterminare este dedicata memoriei suferintei, vocilor rezistentei si preocuparii pentru aducere-aminte. Momentul de astazi mai inseamna, insa, un lucru. inseamna ca noi, ca natiune, ne opunem ignorarii deliberate a trecutului. inseamna ca nu ne ferim sa discutam deschis despre culpabilitate si responsabilitate. Tacerea in fata ororilor, igoranta in fata discriminarii, acceptarea in fata crimelor, nepasarea in fata urii au facut si ele posibil genocidul. Deportati in Transnistria de catre regimul antonescian ori la Auschwitz de catre autoritatile horthyste, evreii de pe aceste locuri au fost victime ale politicilor rasiale, antisemite, discriminatorii si criminale. Convoaie de barbati, femei, copii si batrani au parasit satele si orasele pentru a fi deportati. Mii de suflete nevinovate au disparut. si odata cu ele si spiritul civic ori datoria morala”, a afirmat seful statului.

 

Klaus Iohannis a mai spus ca, ”prin tot ce a facut in ultimul deceniu in privinta comemorarii si cunoasterii Holocaustului, statul roman si-a insusit lectia trecutului si a inteles pe deplin sa actioneze impotriva uitarii si a oricaror forme ale intolerantei, discriminarii, rasismului, antisemitismului si xenofobiei”.


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Un documentar nemaivazut despre Holocaust, realizat de Alfred Hitchcock, va fi difuzat in acest an
Un documentar nemaivazut despre Holocaust, realizat de Alfred Hitchcock, va fi difuzat in acest an

Un documentar realizat in 1945 de Alfred Hitchcock despre Holocaust va fi difuzat in acest an, in Marea Britanie.

Povestea lui adevarata este mai buna decat toate filmele cu nazisti. Evreul care a primit un loc de munca de la Gestapo
Povestea lui adevarata este mai buna decat toate filmele cu nazisti. Evreul care a primit un loc de munca de la Gestapo

Inainte de al Doilea Razboi mondial, 170.000 de evrei traiau la Viena, iar pana la sfarsitul conflictului mai erau doar 6.000. Printre cei care fugeau de nazisti se afla si Freddie Knoller, care acum are 93 de ani.

O supravietuitoare de origine romana a Holocaustului l-a adoptat pe nepotul comandantului nazist care i-a omorat parintii
O supravietuitoare de origine romana a Holocaustului l-a adoptat pe nepotul comandantului nazist care i-a omorat parintii

O supravietuitoare a Holocaustului de origine romana l-a adoptat neoficial pe nepotul unui comandant de lagar nazist, la 70 de ani dupa ce acesta i-a omorat parintii si a supus-o unor experimente medicale la Auschwitz, scrie Daily Mail.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.